• Latest News

  Ντάισελμπλουμ: Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η εμπιστοσύνη χάθηκε εντελώς


  Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα, κάτι για το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η απελθούσα κυβέρνηση, όπως, τουλάχιστον, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο CNBC, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

  «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η εμπιστοσύνη χάθηκε εντελώς. Ως εκ τούτου αυτό που θέλουμε τώρα είναι μία σοβαρή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις με σοβαρότητα και θα επιτύχει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, κάτι που θεωρώ ότι είναι το βασικό σημείο... Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, των παραγωγών, των επενδυτών, αυτό είναι το κλειδί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

  Ο κ. Ντάισελμπλουμ, μία «βασική φιγούρα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNBC στη διαδικασία για να κλείσει, τελικά, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, δεν φοβάται να «μασήσει τα λόγια του» και δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε «να απορρίψει όλα τα θεμελιώδη δεδομένα της Ευρωζώνης. Αυτό δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτό».

  Επιμένει ότι παρά την «στροφή» της κυβέρνησης Τσίπρα και την τελική αποδοχή ότι αυτό που συμφέρει την Ελλάδα είναι η παραμονή στην Ευρωζώνη αλλά και η εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος, η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι δεδομένο.

  «Στο τέλος η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε ότι θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη, ότι θα δεχθεί ορισμένα βασικά σημεία και ότι θα δεσμευθεί στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Εάν, τώρα, με ρωτάτε εάν η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει, νομίζω ότι είναι νωρίς ακόμη για να απαντήσω θετικά, θα χρειαστεί χρόνος», προσθέτει ο πρόεδρος του Eurogroup.

  Τα μέτρα δεν είναι «δρακόντεια»

  Αναφορικά με τους όρους του νέου Μνημονίου, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστηρίζει ότι είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. «Δεν νομίζω ότι οι όροι είναι δρακόντειοι, αλλά αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα προβλήματα της ελληνικής διακυβέρνησης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στην οικονομία. Θα πρέπει να εφαρμοστούν».

  Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νικητής των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και θα προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

  «Μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Βιώσαμε ορισμένες πολύ δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες ήταν για μένα το να σηκώσω το τηλέφωνο και να μιλήσω απευθείας μαζί του. Αυτό είχε τελικά θετικό αποτέλεσμα και πιστεύω ότι μπορεί να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις. Βέβαια όλα εξαρτώνται από τους Έλληνες ψηφοφόρους και το κατά πόσο θα του δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία».

  Καμία «κόντρα» με Βαρουφάκη

  Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Eurogroup φροντίζει να διαψεύσει και το δημοσίευμα της «Liberation» ότι έφθασε στο σημείο να... πιαστεί στα χέρια με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.

  «Άκουσα αυτή την ιστορία, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν... παλεύω. Σαφώς είχαμε κάποιες πολύ δύσκολες στιγμές, σε λεκτικό επίπεδο και η συμπεριφορά του προς άλλους υπουργούς Οικονομικών δεν ήταν αποδεκτή», τονίζει ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενώ σχολιάζοντας το ίδιο δημοσίευμα και το γεγονός ότι – σύμφωνα με αυτό – ο Πιέρ Μοσκοβισί ήταν αυτός που «μπήκε» στη μέση προκειμένου να μην υπάρξει καυγάς μεταξύ Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκη, χρησιμοποίησε και το χιούμορ του: «Με ανακουφίζει το γεγονός ότι ο Επίτροπος Μοσκοβισί ήταν έτοιμος να παρέμβει εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο»...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Ντάισελμπλουμ: Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η εμπιστοσύνη χάθηκε εντελώς Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top