• Latest News

  Σημεία από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης


  Για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου

  - 1) Ξεκινήσαμε την υλοποίηση του πρώτου πυλώνα του Προγράμματος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό με τον πρώτο νόμο μας έχουμε ήδη προχωρήσει

  • στην παροχή δωρεάν ρεύματος σε 212.216 δικαιούχους
  • στην δημιουργία της κάρτας σίτισης για 349.826 δικαιούχους
  • στην υλοποίηση του προγράμματος εξασφάλισης στέγης με επιδότηση ενοικίου για 30.575 οικογένειες
  • στην παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους
  • στην κατάργηση του πεντάευρου στα νοσοκομεία όλης της χώρας

  (2) Σε ότι αφορά τον δεύτερο πυλώνα του προγράμματος μας αν και δεν καταφέραμε εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της μεθοδευμένης ασφυξίας να προχωρήσουμε στις αναγκαίες φοροελαφρύνσεις υπέρ των μισθωτών στρωμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πήραμε μέτρα ανακούφισης και μάλιστα πολλές φορές σε σφοδρή σύγκρουση με τους θεσμούς

  • Υλοποιήσαμε την μεγάλη μας δέσμευση για τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων δίνοντας ταυτόχρονα ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα σε όσους και όσες εντάχθηκαν. 

  Τη ρύθμιση αυτή, την έχουν αξιοποιήσει πάνω από 750.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. 

  • Επίσης αποποινικοποιήσαμε τις οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι και του ποσού των 50.000 Ευρώ σταματώντας το αισχρό ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολύσει η προηγούμενη κυβέρνηση εναντίον οφειλετών που είχαν αντικειμενική αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

  - Ήδη νομοθετήσαμε την Δεύτερη Ευκαιρία, πλήρης απαλλαγή χρεών για τα φυσικά πρόσωπα που εντίμως πτώχευσαν. 

  Αυτό που η Ευρώπη επέμενε να γίνει εδώ και χρόνια και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν έκαναν. 

  Χιλιάδες Μικρομεσαίοι και Επαγγελματίες που πτώχευσαν έντιμα, θα έχουν την δυνατότητα να ξεκινήσουν νέα επιχείρηση απαλλαγμένοι από τον βρόγχο των χρεών, θα στηρίξουν και πάλι τις οικογένειές τους, θα εισφέρουν και πάλι στην Ελληνική Οικονομία, θα σηκώσουν και πάλι το κεφάλι ψηλά.

  (3) Στον τομέα της ενίσχυσης της εργασίας και της προστασίας των μισθωτών στρωμάτων, έχουμε ήδη καταργήσει τον αντιδημοκρατικό νόμο για την πολιτική επιστράτευση και αναδιαμορφώσαμε τα προγράμματα Voucher ώστε να ωφελούνται πραγματικά οι συμμετέχοντες σε αυτά.

  - Βάλαμε φραγμό στην κατασπατάληση πόρων στα προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, ενώ ο επανασχεδιασμός μας αύξησε τον αριθμό των ανέργων που συμμετέχουν και τα ποσά που εισπράττουν οι άνεργοι, από 25 - 40% στο 60-75% των συνολικών πόρων.

  - 100.000 άνεργοι είναι ήδη σήμερα σε επιδοτούμενα προγράμματα και τους επόμενους δύο μήνες ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 120.000 ανέργους. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 (δηλαδή σε λιγότερο απο ένα έτος) οι θέσεις αυτές θα ανέλθουν σε 212.000 περίπου χιλιάδες.

  - Προγραμματίζουμε 150.000 νέες προσωρινές θέσεις εργασίας για το 2016, διάρκειας 8 μηνών.

  (4) Στον τομέα του εκδημοκρατισμού της Δημόσιας Διοίκησης, της στήριξης του κοινωνικού κράτους και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής έχουν γίνει εντός εξαμήνου σχεδόν όλα όσα δεν έγιναν σε μια πενταετία.

  Ενδεικτικά: 

  • Ψηφίσαμε το νόμο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, την κατάργηση της εργασιακής εφεδρείας και την αναδιαμόρφωση του θεσμού της κινητικότητας

  • Ανοίξαμε την ΕΡΤ η οποία μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα σε έναν ανταγωνιστικό και αντικειμενικό φορέα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που αγκαλιάζει το τηλεοπτικό κοινό χωρίς να χρειαστεί αύξηση του τέλους.

  • Βγάλαμε από τα συρτάρια μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η συγκριτική ανάλυση των τραπεζικών καταθέσεων άνω των 300.000 Ευρώ σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα της τελευταίας δεκαετίας για τον εντοπισμό της πραγματικής αφορολόγητης ύλης.

  • Επαναπροσλάβαμε τους αντισυνταγματικά απολυμένους κάνοντας ένα βήμα αποκατάστασης της δικαιοσύνης στον ρημαγμένο και απαξιωμένο δημόσιο τομέα

  • Δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για 3500 προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του συστήματος υγείας 

  • Δώσαμε σε δημόσια διαβούλευση τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες αποδεικνύοντας έμπρακτα την βούληση μας να συγκρουστούμε με τις δυνάμεις της διαπλοκής.

  • Καταλογίσαμε τις ανείσπρακτες μέχρι σήμερα, οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών

  Για τη συμφωνία με τους πιστωτές

  - Παρόλη όμως την αφόρητη πίεση και παρά τις μικρές μας δυνάμεις δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι πετύχαμε μια συμφωνία η οποία υπό συγκεκριμένους όρους μπορεί να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την ελληνική οικονομία.

  - Η συμφωνία αποτυπώνει τον συσχετισμό δύναμης. Για πρώτη φορά όμως σε αυτό το συσχετισμό συμπεριλαμβάνονται και τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας στην Ελλάδα.

  - Πέρα όμως από τα δύσκολα μέτρα πρέπει να εξετάσουμε αφενός τι έρχεται να αντικαταστήσει αυτή η συμφωνία αλλά και τι προοπτικές διανοίγει, με δεδομένο ότι εξασφαλίζει την αποκατάσταση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία ενώ κλείνει οριστικά και αμετάκλητα τη συζήτηση περί Grexit.

  - Τα 3 σημεία της Συμφωνίας που αποτελούν πραγματικά και αδιαμφισβήτητα κέρδη για την ελληνική πλευρά: 

  - Το πρώτο αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι αντιστοιχούν σε μια εξοικονόμηση πόρων που μπορουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και την στήριξη του κοινωνικού κράτους της τάξης των 20 δις Ευρώ σε βάθος τετραετίας. Πρόκειται για δραστική μείωση των υποχρεώσεων μας αλλά και για μια σαφώς ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή που μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά κρίσιμη για την εύθραυστη ελληνική οικονομία.

  - Το δεύτερο σημείο αφορά την χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από τον ESM. Ενώ το αρχικό σχέδιο των θεσμών υπό προέβλεπε χρηματοδότηση ύψους 5 δις Ευρώ για ένα πεντάμηνο με συνεχόμενες αξιολογήσεις, η νέα Συμφωνία εξασφαλίζει πόρους που μπορούν να φτάσουν και τα 83 δις Ευρώ για μια τριετία.

  - Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιο σημαντική από όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά, καθώς κλείνει μια και καλή την υπόθεση του Grexit, ενώ την ίδια στιγμή αποδυναμώνει δραστικά το γερμανικό σχέδιο για παράταση της αβεβαιότητας και μειώνει τις δυνατότητες εκβιασμού από τη μεριά των ευρωπαϊκών ελίτ για ακόμη πιο σκληρή λιτότητα.

  - Τρίτο θετικό σημείο της Συμφωνίας αποτελεί φυσικά η ολοκληρωτική θεσμική αναπλαισίωση που πετύχαμε με την επιλογή μας να αφήσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει.

  - Η νέα δανειακή σύμβαση, λοιπόν, έχει συναφθεί με τον ESM που αποτελεί διεθνή οργανισμό και όχι ανώνυμη εταιρεία όπως ήταν ο EFSF, ο προηγούμενος αντισυμβαλλόμενος της ελληνικής δημοκρατίας.

  - Και αυτό έχει πολύ συγκεκριμένες συνέπειες τόσο σε ότι αφορά το εφαρμοστέο δίκαιο, καθώς πλέον η σχέση μας με τους δανειστές διέπεται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι από το αγγλικό, όσο και σε ότι αφορά τις ασυλίες και τα προνόμια προστασίας της περιουσίας της ελληνικής δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος που επανέρχονται στο σύνηθες θεσμικό πλαίσιο ακυρώνοντας το αποικιοκρατικό αίσχος των προηγούμενων δανειακών συμβάσεων.

  Τα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας

  - Πρώτη και κύρια μάχη είναι αυτή της αναδιάρθρωσης του χρέους.

  - Το ζήτημα αυτό μετά από την επιμονή μας στη διαπραγμάτευση μπαίνει επιτέλους στις πραγματικές του διαστάσεις ως πρόβλημα υπερεθνικό, οικονομικό και πολιτικό καθώς από την επίλυση του εξαρτάται η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη αλλά και η θεμελίωση μιας νέας χρηματοπιστωτικής και αρχιτεκτονικής για όλη την Ευρώπη.

  - Το ερώτημα λοιπόν που αναπόφευκτα μπαίνει σε όλους και όλες είναι ποιος είναι ικανός να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση του χρέους;

  - Εκείνοι που μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας, ως επαίτες της Ευρώπης ή εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη.

  - Το δεύτερο μεγάλο θέμα που η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μπροστά της θα είναι αυτό της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. 

  - Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του με ταυτόχρονη μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

  - Στο πλαίσιο της ανοιχτής διαπραγμάτευσης θα καταθέσουμε και θα διεκδικήσουμε την εφαρμογή της πρότασης μας για τη δημιουργία φορέα που θα μεσολαβεί μεταξύ των εμπλεκόμενων τραπεζών και των οφειλετών.

  Τα κύρια σημεία της πρότασης αυτής αφορούν

  • Την επιτάχυνση εφαρμογής του νόμου Κατσέλη

  • Την υλοποίηση του νόμου για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  • Τις αλλαγές του Κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών αλλά και την ενεργοποίηση του θεσμού του ενήμερου δανειολήπτη.

  - Τρίτο επίδικο της Συμφωνίας αποτελεί η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.

  - Προς στιγμή έχουμε εξασφαλίσει ότι το Ταμείο αυτό θα έχει διάρκεια ζωής ίση με αυτή του δανειακού προγράμματος έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία με τις μέγιστες δυνατές αποδόσεις. 

  - Η μεγάλη διαφορά του Ταμείου αυτού από το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ είναι η δυνατότητα που δίνεται στο ελληνικό δημόσιο να συγκεντρώσει, να οργανώσει και να αξιοποιήσει τα διάφορα περιουσιακά του στοιχεία, χωρίς να είναι αναγκασμένο να τα ξεπουλήσει.


  - Τα έσοδα εξάλλου από τη λειτουργία του Ταμείου αυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά 50% για την αποπληρωμή του δανείου του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατά 25% για την απομείωση του χρέους και κατά 25% για την χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων.

  - Είναι επομένως κρίσιμο ζήτημα τόσο το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει το ταμείο όσο και η χρηστή διαχείριση της περιουσίας του. Και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί αυτή την επιτυχία αυτής της πολύπλοκης διαπραγματευτικής και διαχειριστικής προσπάθειας.

  - Τέταρτο πεδίο διαπραγμάτευσης είναι το κρίσιμο και κεντρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

  - Σε αυτό το σημείο η Συμφωνία είναι απολύτως ανοιχτή και η μοναδική δέσμευση που έχουμε αναλάβει είναι να ρυθμίσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε αρμονία με τις Ευρωπαϊκές καλές πρακτικές και σύμφωνα με τις αρχές της Διεθνούς Ένωσης Εργασίας. 

  - Εξάλλου μετά από δική μας επιμονή εντάχθηκε στη συμφωνία η υποχρέωση καταπολέμησης των διαφορετικών μορφών αδήλωτης εργασίας.

  - Και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εργαστεί για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς εργασίας, αντιστρέφοντας το βέλος των εξελίξεων, από την μέχρι τώρα αντιαναπτυξιακή και κοινωνικά άδικη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

  - Η Νέα Δημοκρατία ήταν και εξακολουθεί να είναι η πολιτική δύναμη που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. 

  - Είχε υπογράψει και απολύτως δεσμευτεί και στην απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, και στην απόλυτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

  - Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση μας θα προχωρήσει :


  (1) Στο διάλογο υπό την εποπτεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ώστε να υιοθετηθεί πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την συνδικαλιστική δράση και την προστασία από τις ομαδικές απολύσεις

  (2) Στην αναβάθμιση και αναστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

  (3) Στην πλήρη εφαρμογή της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας για την παρακολούθηση της εργατικής νομοθεσίας.

  - Στη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά και στο τελικό κείμενο, καταφέραμε να αποκρούσουμε την επιδίωξη των δανειστών αλλά και των εγχώριων συμφερόντων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ.

  Για το πρόγραμμα της ΝΔ

  - Η Νέα Δημοκρατία ήταν και εξακολουθεί να είναι η πολιτική δύναμη που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. 

  - Είχε υπογράψει και απολύτως δεσμευτεί και στην απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, και στην απόλυτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

  - Η ΝΔ επιδιώκει να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής κατεδάφισης της προηγούμενης πενταετίας.

  - Ακριβώς το ίδιο προκύπτει και από την επιμονή της το διάστημα της διαπραγμάτευσης, να προχωρήσει η κυβέρνησή μας σε συμφωνία όπως όπως. Ακόμα και όταν οι εταίροι ζητούσαν 20 δις μεγαλύτερα πλεονάσματα. Όταν ζητούσαν κατάργηση του ΕΚΑΣ. Όταν δεν ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν το θέμα του χρέους. Όταν έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέας συμφωνίας αν δεν ολοκληρωθεί η προηγούμενη.

  - Από τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της δεν προκύπτει τίποτα άλλο πέρα από την βούληση να γυρίσουμε πίσω στις πιο σκοτεινές περιόδους της προηγούμενης πενταετίας, να γυρίσουμε πίσω στη μαύρη περίοδο του κυρίου Σαμαρά και των συνεργατών του:

  - Πρώτος στόχος τους είναι ο περαιτέρω δραστικός περιορισμός των δημοσίων δαπανών, δηλαδή η ακόμη πιο σφοδρή επίθεση στη υγεία την παιδεία και τη δημόσια διοίκηση. 

  - Όταν η Νέα Δημοκρατία μιλάει για περιστολή δαπανών στον δημόσιο τομέα δεν εννοεί περιορισμό της σπατάλης, διότι στη σπατάλη και την αδιαφάνεια κατέχει απλησίαστη τεχνογνωσία και ιδιοκτησία.

  - Ακριβώς με την ίδια λογική υποστηρίζει και την απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Και σήμερα όλοι και όλες στη χώρα μας γνωρίζουν ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά στην ανατροφοδότηση της ύφεσης και στην εκτόξευση της ανεργίας.

  - Θέλουν να συνεχίσουν την πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ακόμα και πέρα από τις υποχρεώσεις της Συμφωνίας που εμείς πετύχαμε.

  • Να σταματήσουν την μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ελέγχου της λίστας υπόπτων για φοροδιαφυγή.

  • Να κλείσουν και πάλι την ΕΡΤ

  • Να συνεχίσουν την απορύθμιση της αγοράς εργασίας

  • Να αποσύρουν το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών

  • Να τερματίσουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης

  • Να ακυρώσουν το νόμο για τις εκατό δόσεις.

  • Να προσανατολίσουν το φοροκυνηγητό στους μικροοφειλέτες που δεν έχουν αντικειμενικά δυνατότητα να πληρώσουν

  - Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ΝΔ δεν έχει απολύτως κανένα εχέγγυο για την χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και καμία απολύτως βούληση να προωθήσει ένα σοβαρό σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

  Για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

  - Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα ξεδιπλωθεί σε ορίζοντα 4ετίας αποσκοπεί στο να δημιουργήσει τους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους για την απεμπλοκή από την πολιτική της λιτότητας, τη χρηματοπιστωτική καταστολή, τη διαρκή βελτίωση των όρων της συμφωνίας.

  Οικονομία 

  Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και σκοπεύει να υλοποιήσει 10 παρεμβάσεις κλειδιά που θα μετασχηματίσουν πρακτικές και θα υποστηρίξουν τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

  Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:

  1. Την αποκατάσταση της ρευστότητας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις.

  2. Την ενίσχυση και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας

  3. Την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας

  - Ο δεύτερος πυλώνας του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του δηλαδή:

  1. Την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης

  2. Τις ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών μείωσης της ανεργίας

  3. Την προστασία και αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας

  4. Την στήριξη και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος

  - Η Υγεία θα αποτελέσει επίσης τα επόμενα χρόνια προμετωπίδα του σχεδίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής και το αίσθημα ασφάλειας

  - Σε ότι αφορά την εκπαίδευση είναι κοινός τόπος ότι είναι αναγκαία η υλοποίηση μιας μεγάλης δημοκρατικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης σε όλες τις βαθμίδες, από την προσχολική αγωγή μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές

  - Ο τρίτος πυλώνας του φιλόδοξου και ριζοσπαστικού προγράμματός μας θέτει στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη για τον ριζικό οργανωτικό μετασχηματισμό και τον εκδημοκρατισμό του κράτους.

  Ο πυλώνας αυτός εξειδικεύεται με παρεμβάσεις

  1 . για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης

  2. για την ενίσχυση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς

  3. για την εμβάθνση της δημοκρατίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής

  Δείτε στο συνημμένο ολόκληρη την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα σημεία που αφορούν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Σημεία από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top