• Latest News

  Προσφυγικό: Κέντρα καταγραφής και έλεγχο των συνόρων η απόφαση της Συνόδου Κορυφής

  Στη δημιουργία κέντρων καταγραφής για τους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία, το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, εντατικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων καθώς και καταβολή οικονομικών πόρων που θα κατευθυνθούν στους Σύρους πρόσφυγες αποφάσισαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών –μελών της Ε.Ε.

  Τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνέδεσαν την απόφαση μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων, από την Ιταλία και την Ελλάδα με την ανάγκη λειτουργίας στις χώρες αυτές, κέντρων καταγραφής των προσφύγων. Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι στα κέντρα αυτά θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην ΕΕ και των οικονομικών μεταναστών οι οποίοι θα πρέπει να απελαύνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκαν οι βασικές αιτίες της προσφυγικής κρίσης. «Όλοι μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη, ότι αυτή η κρίση είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι», δήλωσε η Α. Μέρκελ. Προς αυτό το σκοπό είπε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η εξωτερική φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι χώρες που δέχονται πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία.

  Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα στους Σύρους πρόσφυγες που σήμερα ζουν στο έδαφός της να δουλεύουν, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.

  Τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος τόνισαν ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για τη Συρία και η Ευρώπη να συνεργαστεί προς αυτό το σκοπό με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με το Ιράν, τη Ρωσία και τις χώρες του Κόλπου.

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως οι 28 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν πως πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά μας σύνορα.

  Τόνισε ακόμη πως πρέπει να υπάρχει κοινή ευθύνη στην ΕΕ για να μην επωμίζονται τα βάρη η Ελλάδα και η Ιταλία και ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος κορυφής σε τρεις εβδομάδες.

  Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μερκελ υπογράμμισε πως έγινε σημαντικό βήμα και συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν στην Τουρκία τα κέντρα υποδοχής μέχρι τον Νοέμβριο όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση, η επαναπροώθηση και η κατανομή των προσφύγων.

  Θα πρέπει να υπάρξει σωστή κατανομή και θα προχωρήσουμε με κοινή ευθύνη είπε η κ. Μέρκελ .

  Επιπροσθέτως, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν να δώσουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν στη Μέση Ανατολή, σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

  Άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι συμφωνήθηκαν μια σειρά άλλων μέτρων, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ είπε σε δημοσιογράφους ότι η σύνοδος κορυφής διεξήχθη σε «εξαιρετικό» κλίμα και ότι ήταν λιγότερο τεταμένη από τις προβλέψεις.

  Ο Τούσκ και ο Γιούνκερ είπαν ότι θα φιλοξενήσουν μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Οκτωβρίου ως μέρος των προσπαθειών συνεργασίας με την Άγκυρα για να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με εδικό προσωπικό χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
   ΠΗΓΗ:altsantiri
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Προσφυγικό: Κέντρα καταγραφής και έλεγχο των συνόρων η απόφαση της Συνόδου Κορυφής Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top