• Latest News

  [Photos] Guardian: Προσωπικός θρίαμβος Τσίπρα

  Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα δώσει στον Αλέξη Τσίπρα την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την πειστική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής.

  Το αποτέλεσμα ήταν ένας προσωπικός θρίαμβος του Τσίπρα, που επιστρέφει στην πρωθυπουργία της χώρας μετά από ένα μήνα σύντομης προεκλογικής περιόδου και μετά την αποχώρηση τμήματος των βουλευτών του που τον κατηγόρησαν για στροφή 180 μοιρών, με την αποδοχή σκληρής λιτότητας που συνοδεύει τη συμφωνία με τους δανειστές.

  Στη σύντομη ομιλία προς τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρική πλατεία της Αθήνας υποσχέθηκε σταθερότητα μετά από την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση σε έξι χρόνια, τονίζοντας ότι ο κόσμος έδωσε μία καθαρή εντολή για κυβέρνηση τετραετίας.

  «Σήμερα στην Ευρώπη η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες είναι συνώνυμο της αντίστασης και της αξιοπρέπειας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη δεν θα γίνει με κάποιο μαγικό αλλά με σκληρή δουλειά.

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες για να καταφέρει να ξεπεράσει τις 151 βουλευτές που απαιτούνται για την πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο.

  Το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα καθοριστεί από τους τιμωρητικούς όρους του πακέτου των 86 δισ. ευρώ το οποίο απαιτεί μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, αυξήσεις φόρων και αξιολογήσεις με την πρώτη να είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα.

  Το πρώτο έργο που καλείται να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό για την δόση των τριών δισ. ευρώ και πρέπει να οριστικοποιήσει τη διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να άρει τους περιορισμούς από τα Capital Controls.

  O Guardian, αναφέρεται στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές και την αποδίδει στην κούραση των ψηφοφόρων καθώς ήταν η τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε ένα χρόνο.

  Ο Τσίπρας παραιτήθηκε και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές με την πίεση που δέχθηκε για να αποδεχθεί σκληρούς όρους παρά το 62% του δημοψηφίσματος που τους είχε απορρίψει.

  Αντιμέτωπος με άμεση χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη, την οποία οι περισσότεροι Έλληνες δεν επιθυμούν, με τα Capital Controls να αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία η οποία έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 25% από το 2010, είπε ότι είχε λίγες επιλογές. Αλλά πολλοί από το κόμμα του είδαν αυτές τις αποφάσεις σαν προδοσία των αρχών του κόμματος και διέσπασαν το κόμμα και αφαίρεσαν από τον Τσίπρα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το κόμμα που δημιούργησαν 25 από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 3% και να μπει στη βουλή.

  Όμως η πλειονότητα των ψηφοφόρων επέλεξε να δώσει στον Αλέξη Τσίπρα μία δεύτερη ευκαιρία. «Τουλάχιστον προσπάθησε να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών», λένε πολίτες που μίλησαν στην εφημερίδα και τονίζουν ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στα διεφθαρμένα κόμματα που μας έφεραν στην κρίση».

  Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι τουλάχιστον τώρα η Ελλάδα έχει την ευκαιρία για πολιτική σταθερότητα που απαιτείται για την ανάκαμψη.

  «Με δεδομένη την αναστάτωση που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης Τσίπρα, και τη δραματική στροφή 180 μοιρών η νίκη του είναι αξιοσημείωτη» αναφέρει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Berenberg bank.

  Ο Τσίπρας υποσχέθηκε να κάνει ότι μπορεί για να ελαφρύνει τις επιπτώσεις της λιτότητας, περιγράφοντας τη συμφωνία σαν ζωντανό οργανισμό με κάποιους όρους ανοιχτούς στη διαπραγμάτευση, μεταξύ αυτών η αναδιάρθρωση του χρέους, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά και τα «κόκκινα» δάνεια.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: [Photos] Guardian: Προσωπικός θρίαμβος Τσίπρα Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top