• Latest News

  [Photos] Παγκόσμιες οι διαστάσεις του σκανδάλου Volkswagen

  Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Volkswagen προκειμένου να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό από το σκάνδαλο Dieselgate, το οποίο έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. 

  Ο γερμανικός κολοσσός δέχθηκε την παραίτηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Μάρτιν Βίντερκορν και τοποθέτησε στη θέση του τον Ματίας Μίλερ, ο οποίος διατελούσε επικεφαλής της Porsche από το 2010 

  Ο νέος CEO έχει ως αποστολή του να διαχειριστεί το σκάνδαλο μεγατόνων που εκθέτει παγκοσμίως τον γερμανικό κολοσσό της αυτοκινητοβιομηχανίας.

  «Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών» δηλώνει ο νέος CEO της VW που διαδέχεται τον παραιτηθέντα Μάρτιν Βίντερκορν -τον οποίο περιμένει συνταξιοδοτικό πακέτου τουλάχιστον 32 εκατ. δολαρίων.

  Στις πρώτες του δηλώσεις ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της Porsche διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποκατασταθεί η φερεγγυότητα του ομίλου.

  «Υπό την ηγεσία μου, η Volkswagen θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναπτύξει και να εφαρμόσει τα αυστηρότερα στάνταρ συμμόρφωσης και διοίκησης σε ολόκληρη την βιομηχανία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Παγκόσμιες οι διαστάσεις του σκανδάλου

  Στη Γαλλία, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που προβλέπεται να διενεργηθούν σε περίπου εκατό αυτοκίνητα που έχουν πουληθεί στη χώρα προκειμένου να επιβεβαιωθεί πως τα οχήματα τηρούν τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων, θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

  Ο γερμανικός όμιλος Volkswagen παραδέχθηκε ότι είχε τοποθετήσει λογισμικό παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων σε κινητήρες ντίζελ τπερίπου 11 εκατ. οχημάτων τουΤα αυτοκίνητα θα επιλεγούν τυχαία και την εποπτεία των αξιολογήσεων θα έχει ανεξάρτητη επιτροπή. Επιπλέον, τα αυτοκίνητα αυτά θα ελεγχθούν με την έγκριση των ιδιοκτητών τους και δεν θα είναι μόνο παραγωγής των γάλλων κατασκευαστών, «αλλά όλων των εμπορικών σημάτων» που πωλούνται στη χώρα. 

  Η Γαλλίδα υπουργός ωστόσο απέρριψε το αίτημα της επικεφαλής των Οικολόγων Εμανουέλ Κος να απαγορευθεί η πώληση ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων στη Γαλλία μέχρι το 2025. Η απαίτηση αυτή δεν «είναι σοβαρή», εκτίμησε η Ρουαγιάλ. «Δεν μπορεί κανείς να πραγματεύεται προβλήματα τέτοιας σοβαρότητας εκτοξεύοντας ιδεολογικά συνθήματα σε βάρος των γαλλικών συμφερόντων», είπε, υπογραμμίζοντας πως τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν «το ένα δεύτερο των πωλήσεων» αυτοκινήτων στη Γαλλία. 

  «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μην δίνεται πλέον πλεονέκτημα στα ντιζελοκίνητα, αυτό είναι προφανές. Πρέπει να επενδύσουμε μαζικά στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο», τόνισε η Ρουαγιάλ.

  Ο γερμανικός όμιλος Volkswagen, κάτοχος 12 εμπορικών σημάτων αυτοκινήτων και φορτηγών, παραδέχθηκε ότι είχε τοποθετήσει ένα λογισμικό παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων στους κινητήρες ντίζελ τύπου EA189 σε περίπου 11 εκατομμύρια από τα οχήματά του σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Η νορβηγική Αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της την Παρασκευή ότι ξεκινάει έρευνα για να διαπιστώσει αν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen έχει πουλήσει στη Νορβηγία οχήματα που φέρουν το λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων κατά τους ελέγχους για τις εκπομπές ρύπων. 

  «Μετά την αποκάλυψη της επονομαζόμενης “υπόθεσης Volkswagen” στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και την παραδοχή μιας γενικευμένης απάτης, η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Αστυνομίας θα ερευνήσει για να διαπιστώσει αν διαπράχθηκε αδίκημα στη Νορβηγία και αν υπάρχει μια κάποια επίπτωση από την απάτη αυτή στα μοντέλα που αφορά και που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας» αναφέρει η Αστυνομία της Νορβηγίας σε ανακοίνωσή της.

  Εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας όσον αφορά τα αυτοκίνητα της Volkswagen έδωσε σήμερα και η κυβέρνηση της Ινδίας, μετά την πρόσφατη ομολογία της μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι είχε χρησιμοποιήσει λογισμικό που παραποιούσε τις μετρήσεις κατά τους ελέγχους για την εκπομπή ρύπων στις ΗΠΑ.
  Η ινδική κυβέρνηση ζήτησε από την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία της χώρας, ARAI, να κάνει μια αξιολόγηση των αυτοκινήτων της Volkswagen που πωλούνται στην Ινδία για να αποφανθεί αν παραβιάζουν και στη χώρα αυτή τους νόμους περί ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίοι είναι λιγότερο αυστηροί από αυτούς στις ΗΠΑ. 

  «Με επιστολή μας στην ARAI ζητούμε να ερευνήσει αν η Volkswagen πωλεί τα ίδια μοντέλα στην Ινδία τα οποία βρέθηκε ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Άμπουτζ Σάρμα, αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Βαριάς Βιομηχανίας.

  «Θέλουμε να μάθουμε αν αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ μπορεί να συμβεί στην Ινδία ή όχι», είχε δηλώσει επίσης νωρίτερα άλλος αξιωματούχος του υπουργείου σχετικά με το σκάνδαλο της Volkswagen. 

  Τέλος η Καμπέρα ζήτησε την Παρασκευή από τον γερμανικό όμιλο αυτοκινήτων να διευκρινίσει άμεσα αν το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει αφορά και τα αυτοκίνητα που πωλεί στην Αυστραλία. 
  «Αναμένουμε σύντομα εξηγήσεις από τη Volkswagen και την Audi και η κυβέρνηση θα αποφασίσει στη συνέχεια τι πορεία θα ακολουθήσει», δήλωσε ο υπουργός επικρατείας Πολ Φλέτσερ.

  Αν το επίμαχο λογισμικό «χρησιμοποιήθηκε σε αυτοκίνητα Volkswagen ή Audi στην Αυστραλία, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι δεν θα κυκλοφορήσουν ξανά στην αυστραλιανή αγορά και ότι αυτά που αφορά και κυκλοφορούν ήδη θα ανακληθούν το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.

  Βερολίνο: Το σκάνδαλο αφορά και στα βανάκια της VW

  «Βάσει της γνώσης που έχουμε, τα ελαφρά φορτηγάκια, καθώς και τα αυτοκίνητα της Volkswagen επηρεάζονται και αυτά από την παραποίηση» των στοιχείων εκπομπής ρύπων σε κινητήρες ντίζελ, σημείωσε ο ο γενικός γραμματέας των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντομπρίντ.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κινητήρες που είναι εφοδιασμένοι με αυτό το σύστημα χρησιμοποιούν ντίζελ ως καύσιμο και είναι αυτοί του 1,6 λίτρου και των 2 λίτρων, όπως είχε ήδη αναφέρει την προηγουμένη, ενώ κατά τα φαινόμενα, όπως πρόσθεσε την Παρασκευή μιλώντας στην ομοσπονδιακή Βουλή, το σκάνδαλο αφορά και τον κινητήρα του 1,2 λίτρου.

  Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η εταιρεία παραδέχθηκε ότι είχε τοποθετήσει το λογισμικό σε περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Ο Γερμανός υπουργός αποκάλυψε ότι περίπου 2,8 εκατομμύρια οχήματα που κυκλοφορούν στην Γερμανία είναι εφοδιασμένα με το παράνομο λογισμικό.

  Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ενισχυθούν οι έλεγχοι σε οχήματα με κινητήρες ντίζελ.

  «Οι τεχνολογίες εξελίσσονται και πρέπει να προσαρμοστούμε» είπε ο Κρίστοφερ Γκράντλερ, στέλεχος της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος (EPA), προβαίνοντας ταυτόχρονα στη διαβεβαίωση ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα ενημερωθούν έγκαιρα για τους νέους ελέγχους και τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται.

  «Αναπτύσσουμε μια νέα προσέγγιση και νέους ελέγχους» πρόσθεσε ο ίδιος.

  Από σήμερα, η EPA θα πραγματοποιεί ελέγχους σε οχήματα με κινητήρες ντίζελ «που ήδη βρίσκονται σε κυκλοφορία» στις ΗΠΑ, για να ανιχνευθεί η ενδεχόμενη χρήση παρόμοιου λογισμικού από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

  Ο Γκράντλερ απέφυγε να δώσει αναλυτικές λεπτομέρειες για τη νέα διαδικασία, ώστε όπως είπε οι αυτοκινητοβιομηχανίες να μην είναι σε θέση να προσαρμοστούν εκ των προτέρων σ' αυτές.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: [Photos] Παγκόσμιες οι διαστάσεις του σκανδάλου Volkswagen Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top