• Latest News

  ΦΠΑ 13% στα σχολεία και 6% στα φροντιστήρια

  Με τρεις συντελεστές ΦΠΑ στην εκπαίδευση και χωρίς να έχουν βρει ακόμη τα ισοδύναμα φαίνεται να «προχωρά» η κυβέρνηση.
  Η πρόταση που συζητείται αυτή την ώρα στο Μαξίμου, προβλέπει το εξής σενάριο των τριών συντελεστών:

  1. Επιβολή φόρου 13% στα δημοτικά, τα γυμνάσια και στα λύκεια.
  2. Συντελεστής 6% για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών
  3. Πλήρη απαλλαγή από τον ΦΠΑ για παιδικούς σταθμούς, προνήπια και νήπια

  Η συγκεκριμένη πρόταση, έχει το πλεονέκτημα ότι «διαγράφει» τον ΦΠΑ του 23% στην εκπαίδευση κάτι το οποίο υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει όμως το μειονέκτημα ότι αφήνει δημοσιονομικό άνοιγμα –κάτι που σημαίνει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων- της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ. 

  Το θέμα συζητείται αυτή την ώρα στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Το μέτρο, αποτελεί ένα από τα 48 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν για να καταβληθεί η δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν αποκλείεται να περάσει ως τροπολογία από τη Βουλή ακόμη και μέσα στην εβδομάδα μαζί με όποια άλλη νομοθετική παρέμβαση κριθεί απαραίτητη για να κλείσει αυτό το στάδιο των συζητήσεων με τους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να διατηρηθεί πάντως η απαλλαγή των μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών οργανισμών δεδομένου ότι αυτοί «προστατεύονται» από την κοινοτική οδηγία του ΦΠΑ. 

  Λάθος χαρακτηρίζει την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας.

  Aυτοπαγιδεύτηκε η κυβέρνηση

  H κυβέρνηση από τον Ιούλιο, με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, υπολόγιζε ότι θα εισπράξει 300 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ. Ομως με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, το τελικό ποσό που θα εισπράξει θα είναι λίγο πάνω από 34 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης (που αναφέρεται στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τιμές 2015-2016) και του υπουργείου Παιδείας (για το πλήθος μαθητών, 2011-2012), δεν προκύπτει ότι θα εισπραχθούν 300 εκατομμύρια ευρώ. Η έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι το τελικό ποσό είσπραξης από τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση θα είναι 34,4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόλις το 11,5% του δημοσιονομικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ που έχει θέσει η κυβέρνηση.

  Καθώς η τελική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα εκκρεμεί, οι γονείς των 85.000 μαθητών των ιδιωτικών σχολείων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και έχουν προγραμματίσει για αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων (Νεϊγύ 17 στα Ανω Πατήσια) στις 6 μ.μ. 

  Φίλης: Δε μπορούμε να καταργήσουμε τον ΦΠΑ στα σχολεία

  Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90.1 μεταξύ άλλων είπε ότι όπως όλα δείχνουν παραμένει ο ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία και ψάχνουν να δουν τι θα γίνει με τα φροντιστήρια, δηλαδή να υπάρχει χαμηλότερος συντελεστής. Αυτό θα είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αφού σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Φίλης όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά, μπαίνουν στο 23% σύμφωνα με το thetoc.gr.

  «Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα αλλα να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι σαφές».

  Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση το έθεσε ως προαπαιτούμενο. «Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Αλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλοι οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου».

  Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν το καταργούν είπε: «Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συννενοηθούμε και με την τρόικα γι αυτο. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα βγεί τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα».

  Για τους διορισμούς και τα κενά στα σχολεία είπε ότι «έχουν καλυφθεί με προσλήψεις αναπληρωτών. Εχουν φύγει 25.000 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί λιγότεροι από 1.000. Οι αναπληρωτές δεν αποτελούν λύση και είναι ευκαιριακή μορφή εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Οι πρώτοι διορισμοί που θα γίνουν θα έχουν ισχυρή δόση Παιδείας και θα είναι μέσα στο 2016. Δεν μπορώ να πω αριθμό γιατί θα είναι ανεύθυνο».

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: ΦΠΑ 13% στα σχολεία και 6% στα φροντιστήρια Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top