• Latest News

  [Photos] Από τη ρήξη στις αγκαλιές: Οι 36 ώρες κόλαση στη ΝΔ

  Σε ορθή πορεία φαίνεται πως επανέρχεται ,μέχρι νεωτέρας, η διαδικασία εκλογής προέδρου στη Ν.Δ μετά από 36 εκρηκτικές ώρες που ξεκίνησαν από την οργισμένη εισβολή και τις ευθείες καταγγελίες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά του γραμματέα και του γενικού διευθυντή του κόμματος. 

  Οι κ. Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας θέλοντας να ανατρέψουν την εικόνα «εμφυλίου πολέμου» συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή, και συμφώνησαν πως η εκλογή προέδρου θα γίνει κανονικά στις 22 Νοεμβρίου βάζοντας τέρμα σε σενάρια ,προτάσεις και εισηγήσεις για αναβολή της εκλογής ή διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

  Λίγο μάλιστα πριν εμφανιστούν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ( κεκλεισμένων των θυρών και απόντων Καραμανλή και Σαμαρά) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία ...ομνύουν στην ενότητα της παράταξης.

  Ο κ. Μεϊμαράκης που βγήκε πρώτος από τη συνάντηση τους δεν πρόλαβε (;) το φωτογραφικό ενσταντανέ των κυρίων Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα.

  Αντίπαλός μας είναι μόνο ο Τσίπρας η κυβέρνηση του και τα προβλήματα 

  Η ανακοίνωση σε έξι μόλις γραμμές διατύπωνε δυο ξεκάθαρα μηνύματα: ενότητα της παράταξης, μόνος εχθρός ο Τσίπρας. 

  Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

  «Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του Καταστατικού.

  Αντίπαλος μας είναι μόνο ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου».

  Μεϊμαράκης:Χρέος μου να διαφυλάξω τη διαφάνεια και τη νομιμότητα 

  Ο κ. Μεϊμαράκης εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην οργισμένη εισβολή στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ - όπου υπήρξαν εκρηκτικοί διάλογοι - σημείωσε ότι δεν μπήκε ως υποψήφιος αλλά ως πρόεδρος της ΝΔ που έχει χρέος να διαφυλάξει την διαφάνεια και τη νομιμότητα της διαδικασίας εκλογής. 

  Τόνισε μάλιστα πως ήταν η χθεσινή του «παρέμβαση» εκείνη που επέβαλε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα καθώς μετά απ αυτή αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο οι προδιαγραφές για την ανοικτή διαδικασία επιλογής της εταιρίας που θα κάνει την εκλογή.
  ( Φωτό από την χειραψία των κ.Μεϊμαράκη και Αδωνι Γεωργιάδη στους διαδρόμους της Βουλής πριν τη συνάντηση)
  Τζιτζικώστας: Καμιά αναβολή στην εκλογή 

  Και ο Απόστολος Τζιτζικώστας πριν καν προσέλθει στη συνάντηση των 4 είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται καμιά αναβολή στην εκλογή προέδρου ότι αυτή θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου, με τον τρόπο που ορίζει το καταστατικό, με απόλυτη διαφάνεια, με τις ίδιες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εκλογή του 2009 και με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΦΕ και των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων.
  Σε ήρεμο κλίμα και η συνεδρίαση της Κ.Ο 

  Η συμφωνία των τεσσάρων συνυποψηφίων αποκαθιστά κλίμα σχετικής ομαλότητας και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που συνεδρίασε με μοναδικό αντικείμενο - το προσδιόρισε απολύτως στην εισηγήσή του ο Β. Μεϊμαράκης - τη στάση της έναντι του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζεται την Παρασκευή. 
  Μετά από μια ενδελεχή ενημέρωση, επί των βασικών άρθρων από τους αρμόδιους βουλευτές, το λόγο πήρε ο κ. Γεωργιάδης που εξέφρασε την εκτίμηση πως ίσως η ΝΔ πρέπει συνολικά να απορρίψει όλα τα άρθρα. "Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Και ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική, αλλά άφησε ανοιχτό να στηριχθούν συγκεκριμένα μέτρα που φέρνουν ανάπτυξη, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε πως το πολυνομοσχέδιο είναι 90% φόροι και καταστρέφει την ελληνική κοινωνία. 

  Το θέμα των εκλογών και της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί θέλησαν να θέσουν οι Καράογλου, Σαλμάς και Χατζηδάκης, όμως ο κ. Μεϊμαράκης, έσπευσε να παρέμβει για να μην διεξαχθεί αυτή η συζήτηση.


  Ικανοποιημένος και ο Παπαμιμίκος

  Εξίσου ικανοποιημένος με τον Β. Μεϊμαράκη εμφανίστηκε και ο έτερος πρωταγωνιστής του επεισοδίου στην ΚΕΦΕ Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος.

  «Χαίρομαι ειλικρινά που οι συνεργάτες του κ. Ε. Μεϊμαράκη διέψευσαν επισήμως σχόλια και δημοσιεύματα που άφηναν υπονοούμενα για "μαιμουδιές" και "οικονομικό όφελος" κατά την διαδικασία επιλογής της εταιρείας, που θα αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών. Από τη πρώτη στιγμή οι διαδικασίες ήταν απόλυτα διαφανείς και δεν αφορούσαν την ΚΕΦΕ, όπως κατηγορηματικά είχα δηλώσει. Κάτι που επιβεβαίωσε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Νέας Δημοκρατίας. Επιτέλους ας επικρατήσει η ενότητα και η ψυχραιμία για το καλό της παράταξης» ανέφερε σε δήλωση του. 

  Το παρασκήνιο πριν τη συνάντηση των 4

  Εισηγήσεις για αναβολή εκλογής

  Γαλάζιοι βουλευτές προσανατολίζονταν να ζητήσουν αναβολή της διαδικασίας εγείροντας και πολιτικά αλλά και διαδικαστικά ζητήματα ενώ κάποιοι άλλοι προέκριναν ως λύση την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου. 

  Και φωνές για έκτακτο συνέδριο όπως το 2009 

  Νωρίτερα την Τρίτη άλλα στελέχη ζητούσαν να υπάρξει πρωτοβουλία για τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου πριν από τις 22 Νοεμβρίου και την εκλογή νέου αρχηγού προκειμένου να επιλυθούν θέματα ουσίας αλλά και διαδικασίας και να αποτραπεί ενδεχόμενο αμφισβήτησης της εκλογής και ο συνεπαγόμενος κίνδυνος διάσπασης. Εκτακτο συνέδριο είχε διεξαχθεί και το 2009 όταν και άλλαξε η διαδικασία εκλογής με εκλογή αρχηγού από τη βάση. 

  «Eάν αυτό το θέμα δεν λήξει εντός του προσεχούς 24ώρου η λύση είναι το έκτακτο συνέδριο, το οποίο μπορεί να γίνει τάχιστα» τόνισε το πρωί της Τετάρτης ο Νικήτας Κακλαμάνης δικαιώνοντας την αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ και αφήνοντας αιχμές για την επιλογή της εταιρίας που θα διενεργήσει την εκλογή. 

  «Για τα χθεσινά γεγονότα, επί της ουσίας, είχε απόλυτα δίκιο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν μπορεί ένας υπάλληλος του κόμματος να πηγαίνει και να λέει "επέλεξα εταιρία"», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής στο Real FM και συνέχισε «Χρειάζεται διαφάνεια και αξιόπιστη εταιρεία, με ό,τι σημαίνει η λέξη αξιόπιστη με "A" και είμαι πολύ σαφής στο τι εννοώ».

  Ο Παπαμιμίμος στο στόχαστρο Γιακουμάτου 

  Ο Γεράσιμος Γιακουμμάτος εκ των υποστηρικτών της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη άσκησε δριμεία κριτική κατά του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου λέγοντας πως αν είχε λίγη τσίπα θα έπρεπε να έχει υποβάλει την παραίτησή του.

  « Ο κ. Παπαμιμίκος - κύριος κατά τους άλλους εγώ έχω εκφραστεί προ αμνημονεύτου χρόνου για αυτόν -δεν μπορεί να είναι εκπρόσωπος του Τζιτζικώστα και να είναι και πρόεδρος της ΚΕΦΕ. Αν είχε τσίπα θα είχε παραιτηθεί » είπε ο κ. Γιακουμάτος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Βήμα FM.

  Οπως είπε «είναι δικαίωμά του να υποστηρίζει όποιον θέλει αλλά δεν μπορεί να παραμένει πρόεδρος της ΚΕΦΕ». 

  Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος γνωστοποίησε επίσης ότι «ουδείς μπορεί να πειράξει τον Παπαμιμίκο» από τη θέση του καθώς « είναι από Συνέδριο» και επέμεινε πως «είναι λάθος του που παραμένει στη θέση του».

  Κάποιοι ψάχνουν ακόμη τον Καραμανλή 

  Η ανησυχία των κορυφαίων στελεχών ήταν έκδηλη και κυρίαρχη για το κατά πόσο μπορεί η Ν.Δ. να φθάσει συντεταγμένη έως την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών.

  Ορισμένα κεντρικά και ιστορικά στελέχη της συντηρητικής παράταξης έχουν απευθυνθεί σύμφωνα με το thetoc.gr στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ζητώντας του να παρέμβει. 

  «Η κατάσταση είναι τραγική. Κάτι πρέπει να γίνει για να μην γελοιοποιηθεί η παράταξη. Πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί η ενότητα» φέρεται να είπε σε πρόσφατη σύναξη ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πέτρος Μολυβιάτης. 

  O Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος με όσα συμβαίνουν, αλλά μέχρι και χθες αργά το βράδυ δεν είχε αποφασίσει εάν θα κάνει κάποια κίνηση. Πάντως σήμερα έχει διάφορες συναντήσεις στο γραφείο του, όπου θα γίνουν και προχωρημένες συζητήσεις για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα της παράταξης. 

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: [Photos] Από τη ρήξη στις αγκαλιές: Οι 36 ώρες κόλαση στη ΝΔ Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top