• Latest News

  Η άφιξη Μοσκοβισί και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που θα συζητήσει με την κυβέρνηση

  Την έναρξη ενός ακόμα δύσκολου κύκλου διαπραγματεύσεων θα σημάνει η διήμερη επίσκεψη από σήμερα Τετάρτη στην Αθήνα του Επιτρόπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί και του επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο.

  Οι δύο άνδρες επισκέπτονται την Αθήνα προκειμένου να διαπιστώσουν την προετοιμασία που έχει γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης εν όψει της επιστροφής των επικεφαλής των ελεγκτών. Κυρίως πιάτο όμως είναι η πολιτική πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει απρόσκοπτα τις «μεταρρυθμίσεις» που περιλαμβάνει το Μνημόνιο.

  Με δεδομένο ότι το πολυνομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή χαρακτηρίζεται ως «σχετικά ανώδυνο» σε σχέση με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, αλλά κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό, η Κομισιόν θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν «εκπλήξεις» από την πλευρά της κυβέρνησης.

  Οι κ.κ Μοσκοβισί και Κοστέλο έχουν σκοπό να βολιδοσκοπήσουν τους κυβερνητικούς παράγοντες σε σχέση με τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων τα οποία θα συμπεριληφθούν στο επόμενο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει ότι το «πράσινο φως» για την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα θα δοθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα και την κατάθεσης του επόμενου πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

  Στόχος της Κομισιόν είναι να μην υπάρξουν εμπόδια και σε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου οι δανειστές να ξεκινήσουν την αξιολόγηση στο τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, ώστε ο έλεγχος να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

  Παράγοντες της Κομισιόν αναφέρουν ότι το ιδανικό σενάριο είναι η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου και στη συνέχεια να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως τις 15 Δεκεμβρίου.

  Προαπαιτούμενα Νο2

  Η επίτευξη του χρονοδιαγράμματος περνά από την οριστικοποίηση του περιεχομένου της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα. Ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Ντέκλαν Κοστέλο θα κάνουν τις πρώτες συζητήσεις επί ενός προσχεδίου και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, στο Euro Working Group.

  Αν και προς το παρόν το περιεχόμενο της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα δεν έχει οριστικοποιηθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει όλα τα «αγκάθια» των Μνημονιακών δεσμεύσεων.

  Στο δημοσιονομικό πεδίο η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 στο οποίο θα προσδιορίζονται τα επιπλέον μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που θα διαπιστωθούν αστοχίες στο νέο πρόγραμμα.

  Επιπλέον, η λίστα θα περιλαμβάνει την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ (αρχίζοντας με το 20% των δικαιούχων την 1.1.2016) και την εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα Ταμεία και την σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες.

  Ακόμα στη λίστα θα περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις από την «εργαλειοθήκη » του ΟΟΣΑ που αφορά τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, τη διακίνηση του ψωμιού, τις εκπτώσεις στα καταστήματα, το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση μη συνταγογραφούμενων φάρμακων από τα σουπερμάρκετ κ.α.

  Αποφάσεις σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και τους οριστικούς στόχους θα πρέπει να ληφθούν και για τις αποκρατικοποιήσεις. Ενέργεια, τραίνα και λιμάνια είναι στη λίστα με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ του ΟΛΠ. του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να πρέπει να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.

  Ως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει τέλος να έχει ολοκληρωθεί και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

  Το πρόγραμμα του Επιτρόπου Μοσκοβισί

  Ο Ευρωπαίος Επίτροπος την Τετάρτη συναντάται με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών,κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών,κ. Γιώργο Χουλιαράκη.

  Την Πέμπτη με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος,κ. Γιάννη Στουρνάρα και αμέσως μετά με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

  Θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

  Μετά το τέλος της Συνέντευξης Τύπου, ο κ.Μοσκοβισίθα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,κ. Γιώργο Σταθάκη και αμέσως μετά θα επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  ΠΗΓΗ:huffingtonpost.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Η άφιξη Μοσκοβισί και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που θα συζητήσει με την κυβέρνηση Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top