• Latest News

  Το βράδυ η πρώτη "μάχη" κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Βουλή

  Τα μεσάνυχτα αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας της διαδικασίας, να δηλώνουν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

  Έτοιμη για την "μάχη" είναι σήμερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μετά από το χαμηλών τόνων πρώτο διήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, με την κορύφωση της σύγκρουσης να αναμένεται μετά το απόγευμα όταν και θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

  Η διαδικασία των τοποθετήσεων θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να ξεκινήσει η φανερή ψηφοφορία. 

  Πάντως, ήδη, από τις τοποθετήσεις των ειδικών αγορητών, των βουλευτών και των υπουργών που προηγήθηκαν καθορίστηκαν τα όρια του πεδίου μάχης και ξεκαθαρίστηκε ότι η εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση περιορίζεται στους 155 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ . 

  Από την πλευρά της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων που την στηρίζουν επισημάνθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για την αντικατάσταση των προβληματικών σημείων της νέας συμφωνίας όπως της φορολογίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, των αγροτών και των περικοπών στις συντάξεις. 

  Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση διάρκειας 13 ωρών τοποθετήθηκαν περισσότερα από 20 μέλη του υπουργικού συμβουλίου. 

  Ο Τσακαλώτος μετρίασε την κυβερνητική αισιοδοξία 

  Χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας ήταν η ομιλία, το βράδυ, του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος για μια ακόμη φορά επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με εταίρους και δανειστές.

  «Αν γίνει με επιτυχία η αξιολόγηση, αν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, αν υπάρξει λύση στο χρέος. τότε μπορεί βραχυπρόθεσμα να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και επιστροφή τραπεζικών καταθέσεων και άρση των capital controls» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στην Ολομέλεια.

  Αίσθηση επίσης προκάλεσε η φράση πως τώρα η κυβέρνηση έχει καλύτερη οργάνωση για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης"υποστήριξε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.

  Ο κ. Τσακαλώτος εστίασε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί μία σειρά ζητημάτων, όπως τα «κόκκινα» δάνεια. Ο ρόλος του υπουργείου, εξήγησε, στην επιτυχή εφαρμογή του οδικού χάρτη του επόμενου χρόνου είναι πολύ σημαντικός.

  Σχετικά με το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει τις κατάλληλες προοπτικές ώστε να επιτύχει την επιθυμητή λύση. Έχουμε τις συμμαχίες και την ικανότητα να επιλύσουμε το ζήτημα του χρέους, υπερτόνισε χαρακτηριστικά

  Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, τον οποίο επικαλέστηκε χθες το Reuters, δήλωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να καταφθάσουν στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας. Σε αυτήν την περίπτωση και αν όλα πάνε βάσει σχεδίου θα έχει εφαρμοστεί το πρώτο και δυσκολότερο πακέτο μέτρων και θα απομένει το δεύτερο πακέτο για να κλείσει η αξιολόγηση. Σενάριο εφικτό αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, κάτι που θα φανεί το επόμενο δεκαήμερο.
  ΠΗΓΗ:parapolitika.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Το βράδυ η πρώτη "μάχη" κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Βουλή Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top