• Latest News

  Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας

  Ο χρόνος πιέζει, η Κομισιόν δια στόματος Μοσκοβισί έδωσε διορία να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες έως τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, αλλά η κυβέρνηση «τζογάρει» με ισοδύναμα, κυρίως για το καυτό θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη στο τραπέζι έχει πέσει η φορολόγηση του ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ (επιβολή φόρου 5 λεπτών του ευρώ σε κάθε στήλη), και δυνητικά θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περί τα 205 εκατ. ευρώ καθώς παίζονται ετησίως 4,1 δισ. Στήλες. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν πως η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην επιβολή αυξημένου φόρου σε κάθε παιχνίδι του ΟΠΑΠ. 

  Ωστόσο, μετά τις διαρροές ήρθαν άλλες κυβερνητικές πηγές να διαψεύσουν τα περί εξεύρεσης των ισοδυνάμων μέσω φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

  « Η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.Τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ανέφεραν κυβερνητικής πηγές.

  Τι ακριβώς θα γίνει; Ισως μάθουμε εντός των επομένων ωρών, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα νέα ισοδύναμα μέχρι την Παρασκευή 

  Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Μοσκοβισί έδειξε κατανόηση στα ελληνικά αιτήματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των κόκκινων δανείων καλλιεργώντας ελπίδες στην ελληνική πλευρά ότι θα υπάρξει πολιτική διευθέτηση του θέματος με θετική εξέλιξη για τις απαιτήσεις της Αθήνας.

  Από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί όσο και ο Μάρτιν Σουλτς μετά τις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό δήλωσαν κατανόηση στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς αλλά επέμειναν στην ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων προκειμένου να αποδεσμευτούν οι χρηματοδοτήσεις.Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί στις χθεσινές του δηλώσεις άφησε αιχμές για την πρόοδο των προαπαιτούμενων και έδωσε διορία μόλις τέσσερις ημέρες στην κυβέρνηση- μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα για να τα ολοκληρώσει.

  Σε κάθε περίπτωση όμως η Αθήνα δίνει αγώνα δρόμου για τα προαπαιτούμενα της πρώτης φάσης όπου θα συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup. Ενδεικτικό της επιτάχυνσης των διαδικασιών για να κλείσουν τα εκκρεμή θέματα ήταν η χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη των κ.κ. Γ. Σταθάκη και Γ. Χουλιαράκη με τα τεχνικά κλιμάκια όπου συζητήθηκαν οι ελληνικές προτάσεις για όλα τα θέματα με στόχο να κλείσουν πιθανότατα και σήμερα. Οι εκκρεμότητες για να κλείσει το πρώτο πακέτο μέτρων, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είναι:

  • Η τροποποίηση των ρυθμίσεων για τις 100 δόσεις. Οι θεσμοί έχουν ζητήσει την αυστηροποίηση του πλαισίου και τον αποκλεισμό όσων δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες οφειλές, ενώ θα προβλέπονται συνοπτικές διαδικασίες πληρωμής για τους έχοντες και επιτόκιο ελεύθερης αγοράς.
  • Ο νέος τρόπος τιμολόγησης των γεννοσήμων φαρμάκων που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να ρίξουν και άλλο τις τιμές των σκευασμάτων αλλά εκφράζονται φόβοι ότι οι εταιρείες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα δεχτούν ισχυρό οικονομικό πλήγμα.
  • Την κατάργηση του αγγελιόσημου ως φόρο υπέρ τρίτων που εντάσσεται στις υπό κατάργηση κρατήσεις.
  • Τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όλες οι μέχρι σήμερα προτάσεις της κυβέρνησης έχουν απορριφθεί από τα τεχνικά κλιμάκια και το υπουργείο Οικονομικών συζητά σενάρια για ένα κοκτέιλ 11 μέτρων που θα αποδώσουν 300 εκ. ευρώ 
  • Κόκκινα δάνεια – Πλειστηριασμοί- νόμος Κατσέλη : στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας για την καταβολή της δόσης των δύο δις ευρώ είναι και το πακέτο μέτρων για τα κόκκινα δάνεια. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι μετά τις δημόσιες παρεμβάσεις Τσίπρα για την θέση της κυβέρνησης σχετικά με τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στις απαιτήσεις της ακόμα και στην περίπτωση που καθυστερήσει η δόση των 2 δις, ευρώ εξ αιτίας της διαφωνίας που υπάρχει με τους δανειστές.
  Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί στην πολιτική λύση για τα κόκκινα δάνεια ενώ έχει θέσει ως όριο για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τα 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία και 30.000 ετήσιο εισόδημα με στόχο να προστατευτεί το 70% κατόχων στεγαστικών δανείων.

  Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει την μείωση του ορίου προστασίας στα 120.000 ευρώ και με εισόδημα 12.000 ευρώ ετησίως ενώ η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε αρχικά τις 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία.

  Παράλληλα για τα «κόκκινα δάνεια» η ελληνική κυβέρνηση- όπως δήλωσε και η κυβερνητικής εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη- επιμένει στην δημιουργία ανεξάρτητου φορέα εκτός τραπεζών που θα ελέγχει την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών προκειμένου να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τις υποχρεώσεις τους με τις τράπεζες.

  Θέτει ένα ακόμα επιχείρημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για να επιτευχθεί μία επωφελής συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια με βασικό εργαλείο την τριετή παράταση του νόμου Κατσέλη με τις απαραίτητες τροποποιήσεις, όπως έχει εισηγηθεί η ελληνική πλευρά σύμφωνα με το thetoc.gr.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top