• Latest News

  Τσίπρας: Nτροπιάζει τον πολιτισμό, η ανθρωποθυσία στo Αιγαίο

  Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου που ντροπιάζει τον πολιτισμό, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τελετής στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, με αφορμή την αναχώρηση τριάντα μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ, για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ.

  Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και μετά ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης.

  Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα σε αυτούς τους ανθρώπους που αποχαιρετήσαμε, στους συνανθρώπους μας που έφυγαν. Αισθανθήκαμε ευτυχείς που είδαμε αυτό το ζεστό χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών, που πριν από λίγες μέρες στα χείλη τους δεν ήταν το χαμόγελο αλλά η αγωνία. Αισθανθήκαμε αγαλλίαση ψυχής αλλά και ευθύνη για να σταματήσει αυτή η ανθρωποθυσία του Αιγαίου. Να σταματήσει η θάλασσα να ξεβράζει ανθρώπους και μαζί τον πολιτισμό μας. Θα χρειαστεί να ξαναχτίσουν την ζωή τους από το μηδέν, αλλά ευχαρίστησαν όλοι τους την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό. Έναν λαό που γνωρίζει από προσφυγιά, που ζει μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Εντούτοις ο ελληνικός λαός έχει ανοίξει την αγκαλιά του και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών".

  "Σήμερα επιλέξαμε να κάνουμε αυτές τις δηλώσεις μπροστά σε μία εικόνα και όχι σε κάποιο σύνθημα" τόνισε στη συνέχεια, έχοντας πίσω του την εικόνα με τις τρεις γιαγιάδες στη Λέσβο, οι οποίες τάιζαν στοργικά ένα προσφυγόπουλο...

  Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να πούμε "όχι στην ευρώπη που υψώνει συρματοπλέγματα", ενώ συμπλήρωσε πως η ελπίδα γεννήθηκε "με την κατάρρευση του τείχους στην πατρίδα του Μάρτιν" (σ.σ. Σουλτς). "Αν αρχίσουμε να ξανασηκώνουμε τείχη, η ελπίδα και το όραμα θα σβήσει", συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Κλείνοντας, έκανε λόγο για ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία: "Γίναμε μάρτυρες μιας διαδικασίας οργανωμένης μετεγκατάστασης από μία χώρα προσωρινής υποδοχής σε μία χώρα τελικής υποδοχής, όπως το Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου, αλλά μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου είναι η γειτονική Τουρκία. Η οποιαδήποτε αλλαγή προϋποθέτει συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία, ώστε η μετεγκατάσταση να ξεκινάει από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει αυτό το ρίσκο".

  Σούλτς: Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία και η αλληλεγγύη στην ΕΕ

  «Είμαστε όλοι συγκινημένοι με το χαμόγελο αυτών των παιδιών που επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο. Είναι άνθρωποι που έφυγαν από την πόλη Χαλέπι της Συρίας» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων.

  «Η κρίση είναι κυρίως κρίση για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αφού δίνουν μάχη για να επιζήσουν κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ πρέπει να «διανείμει» τους πρόσφυγες σε 28 χώρες, ανάμεσα σε 507 εκατ. κατοίκους που ζουν στην ΕΕ, ο αριθμός των προσφύγων δεν είναι μεγάλος».

  «Η Ελλάδα με δεδομένη την οικονομικής της κατάσταση αντιμετωπίζει το προσφυγικό. Όλες αυτές τις συνθήκες πρέπει να θεωρηθούν έκτακτες» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να μιλάμε για αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, ώστε όλοι οι λαοί της Ευρώπης να συνεργαστούν για να λύσουν το πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία, αυτό είναι το πνεύμα της ΕΕ».

  «Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το προσφυγικό δεν είναι μία ευρωπαϊκή πρόκληση, αλλά ένα εθνικό πρόβλημα» κατέληξε ο Μάρτιν Σουλτς.  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Τσίπρας: Nτροπιάζει τον πολιτισμό, η ανθρωποθυσία στo Αιγαίο Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top