• Latest News

  [Photo] Σήμερα θα γίνει η εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

  Την εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, ενέκρινε το ΔΣ του ESM και λίγες ώρες αργότερα το Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

  Στη συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος η εκκρεμότητα με το δεύτερο κύμα προαπαιτούμενων, τα οποία φαίνεται ότι θα είναι ήπια, αφού δεν θα περιλαμβάνουν το ασφαλιστικό και τη φορολογία.

  Το επόμενο βήμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι να συμφωνηθεί η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, προκειμένου να εκταμιευθεί και η δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο πακέτο που θα πρέπει να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα από τη Βουλή, θα είναι τελικά ελαφρύτερο σε σχέση με αυτό που σχεδιαζόταν αρχικά, καθώς τα δύσκολα μέτρα της φορολογικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα μετατεθούν για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Η λίστα αναμένεται να περιλαμβάνει το πλαίσιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, την υλοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

  Αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της ευρωομάδας, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρθηκε στην απόφαση του ESM, ενώ σε ό,τι αφορά την εκταμίευση του ποσού που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις γνωστοποιηθούν οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

  Όπως είπε, την αποδέσμευση των χρημάτων θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM. Σημείωσε, επίσης, ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει σύμφωνα με τις «κατά περίπτωση» αποφάσεις της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις.

  Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι κρίσιμο συστατικό για την επιτυχή ολοκλήρωσή της αποτελεί η εφαρμογή της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, είναι κάτι που υπογράμμισε το ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε στο αποψινό Eurogoup μέσω τηλεδιάσκεψης.

  Εξάλλου, όσον αφορά στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων που συνδέεται με την υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν ότι θα το εφαρμόσουν ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να συμφωνηθούν ποιές μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σε αυτό το δεύτερο πακέτο και πως προς αυτό το σκοπό εργάζεται η Ομάδα Eργασίας της Ευρωζώνης (EWG). Ο σχεδιασμός του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα συμπεριληφθεί στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

  Όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα διεξαχθεί εντός του Ιανουαρίου , λέγοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Σημείωσε, ότι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό θα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση.

  Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, υπό τον όρο ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διοίκηση των τραπεζών και κυρίως οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Για το ΔΝΤ, το συνταξιοδοτικό είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημοσιονομική σταθερότητα και αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

  Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα χρειαστούν λιγότερα από 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Όσον αφορά τα 15 δισ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία του Αυγούστου για τις τράπεζες, ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι δεν θα χρειαστούν, μειώνοντας έτσι το συνολικό ποσό των δανείων του ESM για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας.

  Ανακοίνωση ESM

  Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας κάνει λόγο για απόφαση που έρχεται σε συνέχεια της υλοποίησης από την ελληνική κυβέρνηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

  Η εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εξυπηρέτηση χρέους, καθώς και για τον συμψηφισμό οφειλών και τη συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

  «Η απόφαση αυτή της εκταμίευσης από τον ESM αντανακλά την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα, η οποία εφάρμοσε μια εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει βασικές μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι σημαντικές για την υπό εξέλιξη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο διοικητής του ευρωταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

  «Αν η εφαρμογή του προγράμματος παραμείνει ισχυρή, είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ελληνικού λαού θα επιτρέψουν να γίνει ορατή πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας υγιούς ανάκαμψης», κατέληξε ο ίδιος.

  Η ανακοίνωση του ESM αναφέρει επίσης πως τα 2 δισ. ευρώ είναι η δεύτερη εκταμίευση από την αρχική δόση των 16 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015. Το πρώτο μέρος αυτής της δόσης, ύψους 13 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκε στις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο 1 δισ. θα είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων.

  Τα παραπάνω χρήματα, καταλήγει η ανακοίνωση αποτελούν μέρος του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα ύψους μέχρι 86 δισ. που το ΔΣ του ESM ενέκρινε στις 19 Αυγούστου 2015.

  Την απόφαση για εκταμίευση των 2 δισ. χαιρέτισε, τέλος, μέσω Twitter o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Τo Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. Ελλάδα. H σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του σύμφωνα με το altsantiri.gr.
  Ντομπρόφσκις: Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου

  Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ανέφερε πριν από λίγο στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

  Όπως έγραψε στη συνέχεια, στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: [Photo] Σήμερα θα γίνει η εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ προς την Ελλάδα Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top