• Latest News

  Σε απόγνωση για τα κόκκινα δάνεια χιλιάδες πολίτες!

  Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
  Σε μείζον κοινωνικό θέμα αναδεικνύεται αυτό των κόκκινων δανείων, με χιλιάδες πολίτες να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και να αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ήδη μεγάλο κύμα δανειοληπτών υπό τον φόβο των νέων εξελίξεων και των νομοθετημάτων των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. κινούνται προς την πώληση της δεύτερης ή τρίτης κατοικίας τους -κατεξοχήν των εξοχικών τους-, αφού φοβούνται τον άμεσο κίνδυνο εκπλειστηριασμού, καθώς μόνο η πρώτη κατοικία προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη.

  Ακόμα και πολίτες των οποίων τα δάνεια δεν είναι κόκκινα, αλλά βλέπουν ότι σύντομα θα περιέλθουν σε αδυναμία πληρωμών λόγω της ασφυκτικής φορολόγησης, σπεύδουν να πουλήσουν ακίνητα ή να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια καινούρια αγορά και δυναμική στον κλάδο των ακινήτων.

  Οπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, σε πολλά υποθηκοφυλακεία της Αττικής παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα από το συνηθισμένο από πολίτες που ψάχνουν και... ψάχνονται υπό το καθεστώς φόβου για τα distressed funds. Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κινητικότητα αυτή αφορά περισσότερο όσους προς το παρόν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, αλλά διαβλέπουν αδυναμίες στο άμεσο μέλλον, καθώς για τους υπόλοιπους, τους ήδη «κοκκινισμένους», δεν υπάρχει περίπτωση πώλησης αφού ο νόμος είναι σαφής.

  Απαξ και χρωστούν... χρωστούν. Κοινώς, ή θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με διακανονισμό με τα κοράκια των εισπρακτικών εταιρειών, είτε θα χάσουν άμεσα τις περιουσίες τους, δηλαδή τη δεύτερη ή τρίτη κατοικία τους, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για πωλήσεις 50%-60% χαμηλότερα απ' ό,τι οι πραγματικές εμπορικές τιμές.

  Προπαγάνδα στα σπίτια μας

  Και ενώ τα παραπάνω έχουν δικαιολογημένα κινητοποιήσει τους Ελληνες πολίτες που βλέπουν ότι σύντομα η χώρα μας όσον αφορά στην κατοικία θα έχει την ίδια τύχη με την Ισπανία και την Αργεντινή (μην ξεχνάμε πως σε εκκρεμότητα είναι και η διαπραγμάτευση για την πρώτη κατοικία), ο ΣΥΡΙΖΑ, διαβλέποντας το κύμα λαϊκής αγανάκτησης και οργής για τα όσα νομοθετεί, πραγματοποιεί ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις. Ηδη την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια από τέσσερις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ (κέντρο, Φάληρο, Τούμπα, Χαριλάου) της Α' Θεσσαλονίκης.

  Εκεί επιχειρήθηκε να τονιστεί το ζήτημα της προστασίας, υποτίθεται, των πολύ χαμηλών στρωμάτων, καθώς οι ομιλητές τόνιζαν πως «οι νόμοι που ψηφίστηκαν σαφέστατα προσφέρουν 100% προστασία στους φτωχούς συμπολίτες μας, δηλαδή σε οικογένεια με δύο παιδιά με 20.000 εισόδημα και λιγότερα για τον άγαμο», όπως τόνισε η δικηγόρος Ερση Φωτοπούλου, αναφερόμενη στην πρώτη κατοικία.

  Μάλιστα νέο ιδεολόγημα, το οποίο όμως δεν απαντά στο τι θα γίνει σε άλλες περιπτώσεις, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού δηλώνει εισόδημα κάτω από 36.000 ευρώ. Την ώρα όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ φοβούμενος τη λαϊκή δυσαρέσκεια στήνει ενημερωτικές φιέστες και ημερίδες, πληροφορίες μας αναφέρονται σε σχέδιο που συζητήθηκε άτυπα και σε πρώτη φάση μεταξύ στελεχών των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, καθώς αναζητούνται λύσεις στις ακραίες περιπτώσεις -όπως οι ίδιοι τις χαρακτηρίζουν, αν και μπορεί να γενικευτούν στον μέσο όρο- όπου θα υπάρξουν οικογένειες που θα χάσουν την πρώτη κατοικία τους.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των απόψεων που ακούστηκαν ήταν να διερευνηθεί η δυνατότητα παροχής κρατικών ακινήτων για στέγαση, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και ως ιδέα τα ΚΕΠ Απορίας που προωθούνται. Κοινώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. στήνει ένα δίκτυο διαχείρισης της φτωχοποίησης, που δικοί τους νόμοι θα δημιουργήσουν, κατά το πρότυπο των λεγόμενων «κοινωνικών κατοικιών» που είχε συζητηθεί ευρωπαϊκά πριν από δύο χρόνια και είχε αποκαλύψει τότε το «ΘΕΜΑ», αλλά και της Ισπανίας του 2010, μετά το μείζον θέμα των μαζικών εξώσεων.

  Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το σχέδιο παροχής κρατικών ακινήτων για τη στέγαση απόρων υπήρξε ευρωπαϊκή ιδέα όταν απαιτούνταν από την κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία όμως απορρίφθηκε παρά την αρχική συζήτηση. Τώρα που σύντομα θα χαθούν σπίτια -αν και με υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο-, η ιδέα και τουλάχιστον η αρχική συζήτηση έχουν επανέλθει και μελετώνται παρά τα όσα αναφέρονται επίσημα περί «πλουσίων που θα χάσουν τα σπίτια τους».

  Φτιάχνουν δικά τους funds για να αγοράσουν τα δικά τους δάνεια!

  Εκεί όμως που υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι στα επιχειρηματικά δάνεια. Ηδη μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαβλέποντας το ασφυκτικό πλαίσιο που πάει να διαμορφωθεί, ανακοινώνουν λήξη εργασιών ή αλλαγή δραστηριοτήτων. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι τετραπέρατοι συμπολίτες μας που εφευρίσκουν πατέντες για να ξεφύγουν από τις δαγκάνες του νόμου.

  Ειδικότερα, όπως μας αναφέρουν ειδικά στα κόκκινα δάνεια νομικά γραφεία, αρκετοί «κοκκινισμένοι» επιχειρηματίες, οι οποίοι όμως έχουν πρόσβαση σε αδήλωτα κεφάλαια και επέλεξαν στρατηγικά να μείνουν μπαταχτσήδες, ψάχνουν τρόπους ακόμα και δημιουργίας δικών τους funds για την αγορά των κόκκινων δανείων τους! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία που έχοντας υπόψη του τη ρύθμιση που επιτρέπει τη δημιουργία distressed fund, με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 100.000 ευρώ, μαζί με ομάδα άλλων διερευνά τρόπους να φτιάξουν fund για να αγοράσουν τα κόκκινα δάνειά τους αξίας 5 ή και περισσότερων εκατομμυρίων σε χαμηλότερες τιμές. Το ίδιο, με μαύρα χρήματα δηλαδή, μελετούν και μεγαλύτεροι όμιλοι οι οποίοι βασίζονται σε παρένθετα πρόσωπα που θα φαίνονται μπροστά ως μέτοχοι, καθώς -μέχρις στιγμής τουλάχιστον- δεν έχει αναφερθεί η δημιουργία σαφούς πλαισίου εργασίας αυτών των funds σύμφωνα με πληροφορίες από το newmoney.gr.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Σε απόγνωση για τα κόκκινα δάνεια χιλιάδες πολίτες! Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top