• Latest News

  Μπάρακ Ομπάμα: Ζούμε μια νέα μορφή τρομοκρατίας

  Το χθεσινό διάγγελμα Ομπάμα ήρθε σε μία συγκυρία κατά την οποία όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δραματική πτώση των ποσοστών του μεταξύ όσων Αμερικανών πιστεύουν ότι χειρίζεται σωστά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και μία αυξητική τροχιά του ποσοστού όσων Αμερικανών (στην τελευταία δημοσκόπηση του CNN το ποσοστό ανέρχεται στο 53%) τάσσονται πλέον υπέρ της χερσαίας παρέμβασης των αμερικανικών στρατευμάτων στην Συρία και το Ιράκ, σε αντιδιαστολή με την πάγια απορριπτική θέση του Αμερικανικού Προέδρου ενάντια σε μία τέτοια επιλογή. Σημειωτέον ότι το χθεσινό διάγγελμα ήρθε λίγα 24ωρα μετά το μακελειό στην Καλιφόρνια, όπου πλέον όλα τα στοιχεία συντείνουν σε τρομοκρατική επίθεση, κάτι που ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε να ξορκίσει ως ενδεχόμενο από την πρώτη στιγμή. 

  Στο διάγγελμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλησε να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς και την διεθνή κοινότητα ότι η στρατηγική που έχει χαράξει μέχρι σήμερα είναι η κατάλληλη, κάνοντας μία καταγραφή των δράσεων που έχει αναλάβει η Αμερική σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση του ISIS αλλά και απευθύνοντας κάλεσμα σε εθνικό επίπεδο για συναίνεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων με επίκεντρο μέτρα προστασίας της δημόσιας ασφάλειας. 

  Ήταν η τρίτη φορά στην διάρκεια της θητείας του που ο Μπάρακ Ομπάμα χρησιμοποίησε το Οβάλ γραφείο για να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό. Η προηγούμενη φορά ήταν το 2011 για να ανακοινώσει την απόσυρση των αμρικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Αυτό το γεγονός αντικατοπτρίζει της ανησυχίες της Προεδρίας Ομπάμα ότι ο φόβος της τρομοκρατίας θα στοιχειώσει τον τελευταίο χρόνο της θητείας του, λίγο πριν τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. 

  Τι είπε για το μακελειό στην Καλιφόρνια

  - Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι δράστες του μακελειού στην Καλιφόρνια καθοδηγήθηκαν από κάποια τρομοκρατική οργάνωση ή ότι είναι μέρος ενός ευρύτερου τρομοκρατικού σχεδίου εντός των ΗΠΑ. 

  - Παραδέχτηκε ότι οι δράστες είχαν εμπνευστεί από τον εξτρεμισμό μίας ερμηνείας του Ισλάμ που έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά της Δύσης και της Αμερικής. 

  Μια παραδοχή και μια διαβεβαίωση

  - Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η απειλή της τρομοκρατίας έχει εξελιχθεί. "Καθώς έχουμε γίνει καλύτερη στην αντιμετώπιση περίπλοκων χτυπημάτων, όπως της 9/11, οι τρομορκατές έχουν στραφεί σε λιγότερο περίπλοκες πράξεις βίας όπως τα μαζικά χτυπήματα" τόνισε.

  - Γνωρίζω- είπε- ότι μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει όλα αυτά τα χρόνια, πολλοί Αμερικανοί αναρωτιούνται "αν το έθνος μας είναι αντιμέτωπο με έναν καρκίνο χωρίς άμεση θεραπεία". 

  - Παραδέχτηκε ότι "η απειλή της τρομοκρατίας είναι αληθινή" και διαβεβαίωσε ότι "θα την υπερβούμε. Θα καταστρέψουμε τον ISIS. Η νίκη μας όμως δεν θα εξαρτάται από μεγάλα λόγια, από εγκτάλειψη των αξιών μας, ή την υποχώρηση στον φόβο, όπως θέλουν οι ομάδες του ISIS. Πρέπει να είμαστε δυνατοί, έξυπνοι, ευέλικτοι και σταθεροί στον στόχο μας" τόνισε.

  Οι ενέργειες των ΗΠΑ κατά του ISIS

  - Συνέχιση των αεροπορικών επιθέσεων κατά του ISIS σε επιλεγμένους στόχος στην Συρία και το Ιράκ, από κοινού με τους Ευρωπαίους συμμάχους. 

  - Συνέχιση παροχής αμερικανικής εκπαίδευσης και εξοπλισμού σε χιλιάδες Ιρακινές και Συριακές δυνάμεις που αντιτίθενται στον ISIS σε χερσαίο επίπεδο. 

  - Συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους για την ακύρωση κάθε σχεδιαζόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος από τον ISIS, εξάλειψη των πόρων χρηματοδότησής τους, επιστράτευση περισσότερων μαχητών. Ειδική μνεία στην Τουρκία και στην πίεση που της ασκείται για το κλείσιμο των συνόρων της με την Συρία. Ειδική αναφορά στην συνεργασία ΗΠΑ με τις περισσότερες Μουσουλμανικές χώρες και με την μουσουλμανική μειονότητα στην Αμερική, με στόχο την αναχαίτιση της ιδεολογίας που ο ISIS προωθεί κυρίως μέσω διαδικτύου. 

  - Δρομολόγηση της επίλυσης του εμφύλιου στην Συρία και εξεύρεσης πολιτικής λύσης. 

  Σε εγχώριο επίπεδο, ο Αμερικανός Πρόεδρος προανήγγειλε την αυστηροποίηση των ελέγχων για την εκχώρηση του τύπου βίζας που είχε χορηγηθεί στην γυναίκα δράση του μακελειού στην Καλιφόρνια. Ενώ σε επίπεδο εθνικής στρατηγικής, ο Μπάρακ Ομπάμα απηύθυνε κάλεσμα ενότητας προς το Αμερικανικό Κονγκρέσο για κοινή δράση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων με μία σειρά μέτρων που θα ενισχύσουν την εθνική ασφάλεια. Στο επίκεντρο των μέτρων αυτών, ο Αμερικανός Πρόεδρος έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα της οπλοκατοχής και της αυστηροποίησης της διαδικασίας μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να έχει σήμερα πρόσβαση στην αγορά όπλων σύμφωνα με πληροφορίες απ το thetoc.gr.

  Νέο «όχι» Ομπάμα σε χερσαίες επιχειρήσεις

  Απέρριψε για ακόμα μία φορά το επιχείρημα για αποστολή χερσαίων Αμερικανικών στρατευμάτων σε Συρία και Ιράκ, παρότι η πλειοψηφία της αμερικανικής κοινήςς γνώμης ζητάει το αντίθετο. Ο Μπάρακ Ομπάμα υποστήριξε ότι αυτή θα ήταν μία απόφαση που θα επιζητούσε ο ISIS. "Δεν πρέπει να ορίσουμε αυτόν τον πόλεμο ως έναν πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Ισλάμ" τόνισε ο Μπάρακ Ομπάμα προσθέτοντας ότι "o ISIS δεν μιλάει εξ ονόματος του Ισλάμ". Κάλεσε ωστόσο τον Μουσουλμανικό κόσμο να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και να καταδικάει αυτήν την ιδεολογία του ISIS. Υποστήριξε όμως ότι όπως είναι αυτή η ευθύνη των Μουσουλμάνων, άλλο τόσο ευθύνη των Αμερικανών είναι να απορρίψουν απόψεις που ζητούν οι Μουσουλμάνοι Αμερικανοί να αντιμετωπίζοντας διαφορετικά.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Μπάρακ Ομπάμα: Ζούμε μια νέα μορφή τρομοκρατίας Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top