• Latest News

  [Photos] Δύο ιεράρχες απέναντι στις ακραίες φωνές για το σύμφωνο συμβίωσης

  Αιχμηρές αντιπαραθέσεις, διαξιφισμοί, βαρύγδουπες δηλώσεις, πένθιμες κωδωνοκρουσίες και χιλιάδες σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα «εμπλούτισαν» τη δημόσια διαβούλευση στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και τα ομόφυλα ζευγάρια.

  Προεξάρχουσα θέση στην ειδησεογραφία είχε η έντονη αντίδραση από μέρος του κλήρου, απ' όπου εκτοξεύονται βέλη και μετά την ψήφιση την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Στον αντίποδα τις τελευταίες ημέρες, άλλοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας έχουν εκφραστεί δημόσια σε διαφορετικό μήκος κύματος και σταδιακά καθίσταται εμφανές ότι στους κόλπους της Εκκλησίας υπάρχει και μια άλλη προσέγγιση.

  Ο πρώτος ο οποίος εξέφρασε διαφορετική άποψη είναι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει το αυτονόητο: ότι όλοι οι άνθρωποι είναι δημιουργήματα του Θεού και τους αρμόζει ο αντίστοιχος σεβασμός, ενώ υπενθύμισε την ευαγγελική ρήση «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

  Οι δηλώσεις

  Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Χρυσόστομος έχει συμπληρώσει 9 χρόνια στη θέση του μητροπολίτη Μεσσηνίας. Κατά καιρούς έχει κάνει αίσθηση η τοποθέτησή του επί θεμάτων που αφορούν την κοινωνία και τη θέση της Εκκλησίας στη σύγχρονη πραγματικότητα. Αναφορικά με το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια σε συνέντευξή του στο tharrosnews.gr ο Χρυσόστομος σημείωσε χαρακτηριστικά:
  «Οι ομοφυλόφιλοι, όπως όλοι οι άνθρωποι, είναι δημιουργήματα του Θεού και ισχύει και γι’ αυτούς ο αντίστοιχος σεβασμός και η τιμή, και όχι η βία και η απόρριψη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Χριστός αντιμετώπισε την αμαρτωλή γυναίκα της ευαγγελικής περικοπής χαρακτηρίστηκε από τον λόγο Του ''ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω''. Αυτός ο κανόνας αποτελεί τη διοικούσα γραμμή για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφερόμεθα προς κάθε άνθρωπο και συνάνθρωπο, ανεξάρτητα από την ετερότητα ή τη διαφορετικότητά του». Οπως ανέφερε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, η Εκκλησία δεν απορρίπτει τα πρόσωπα, αλλά τα σέβεται στο πλαίσιο των ελεύθερων επιλογών και των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με πληροφορίες από το ethnos.gr.

  «Εκείνο που δεν μπορεί να αποδεχθεί η Εκκλησία είναι την κάθε μορφή συμφώνου η οποία αμαυρώνει τον μυστηριακό χαρακτήρα του γάμου και αλλοιώνει λειτουργικά τον θεσμό της οικογένειας».
  Επικριτικός προς τους βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, ο οποίος σε τηλεοπτικές δηλώσεις του έκανε ειδικά αναφορά στους πολιτικούς. «Ας το έλεγαν πριν τις εκλογές, να ήξερε ο κόσμος τι θα ψηφίσει» είπε στο κανάλι «ΕΝΑ» και πρόσθεσε «τώρα εγώ πώς να δεχθώ βουλευτές που ψήφισαν την απόρριψη του Ευαγγελίου; Ας ξεκαθαρίσουν κάποιοι πολιτικοί τι θέλουν. Οχι να θυμούνται την Εκκλησία όταν χρειάζονται τις ψήφους».
  Στη Θεσσαλονίκη ο μητροπολίτης Ανθιμος αναφέρθηκε σε «κρυφό σχολειό» για τα παιδιά, στα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων τους, ως μορφή αντίστασης στο σύμφωνο συμβίωσης και στις προθέσεις που έχουν διατυπωθεί για πιθανή κατάργηση της προσευχής στα σχολεία και αλλαγές στο μάθημα θρησκευτικών. Στο χθεσινό του κήρυγμα ο Ανθιμος έκανε λόγο για διωγμό της Εκκλησίας από το κράτος.

  «Ακούμε πάλι ανθρώπους επωνύμους, που εμείς τους στείλαμε και στη Βουλή μάλιστα, να λένε όσα λένε εναντίον της Εκκλησίας με εμμέσους τρόπους, αλλά και με νομοθετήματα σαν κι αυτό το τελευταίο, που δεν θέλω ούτε καν να το αναφέρω, μέσα στον χώρο της Εκκλησίας μας, που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαλύει τον θεσμό του γάμου, που είναι ένας θεσμός ευλογημένος εδώ και 2.000 χρόνια από την Εκκλησία και ποτέ δεν αμφισβητήθηκε».
  Με επίκεντρο το σύμφωνο συμβίωσης, ξέσπασε άγρια κόντρα μεταξύ του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου και του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου. Η γνωστή ακραία ομοφοβική επίθεση κατά των ομοφυλοφίλων που είχε εξαπολύσει ο πρώτος, καλώντας τους πιστούς να τους φτύνουν όπου τους βρουν, προκάλεσε την αντίδραση του Σισανίου, Παύλου, ο οποίος με άρθρο του σε ιστοσελίδα εκκλησιαστικών ειδήσεων κατέστησε σαφές πως «η κάθετη άρνηση της Εκκλησίας στην αποδοχή της ομοφυλοφιλίας δεν σημαίνει την απόρριψη, ούτε την περιφρόνηση, ούτε περισσότερο το φτύσιμο κανενός ανθρώπου. Αυτός ο λόγος που ακούστηκε από ιερωμένο πρόσωπο ΔΕΝ έχει σχέση με την Εκκλησία γιατί δεν έχει σχέση με τον Χριστό. Ο Χριστός δεν μίλησε ΠΟΤΕ με τέτοιο τρόπο για τους αποτυχημένους και τους αμαρτωλούς».

  Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων επανήλθε και με μια επιστολή που δημοσίευσε στο προσωπικό του blog αντεπιτίθεται στον Παύλο και σημειώνει ενδεικτικά: «Σας προσφέρω τις φωτογραφίες δύο νεαρών, που ως φαίνεται έχουν το ''κουσούρι'' της ομοφυλοφιλίας, ντύθηκαν το τιμημένο ράσο, μετέβησαν έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και εκεί με περισσή υπερηφάνεια εδημοσιοποίησαν το ελάττωμά τους! ...Σας παρακαλώ: βγάλτε το μίσος από την ψυχήν Σας! Αγαπήστε τους εν Χριστώ Αδελφούς τουλάχιστον τόσο, όσον αγαπάτε αυτούς τους αρρωστημένους αδελφούς Σας».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: [Photos] Δύο ιεράρχες απέναντι στις ακραίες φωνές για το σύμφωνο συμβίωσης Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top