• Latest News

  [Photos] Ήβη Διαμαντοπούλου: Η Ελληνίδα αρχιτέκτονας που κατέκτησε την Νέα Υόρκη

  Το γραφείο στο οποίο εργάζεται, καθώς και η ίδια, έχουν πολλές διακρίσεις. Τελευταία, το National Design Award για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Smithsonian Museum...

  Η τελευταία φορά που έδειξα/συζήτησα το πρόσφατο έργο μου, ήταν το 2013, με την έκθεση Great, μετά την αποφοίτησή μου από το Princeton, και λίγο αργότερα, τον Ιούνιο του '14 ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στην πρώτη ημερίδα των Δομών, Αφετηρίες, στο Μουσείο Μπενάκη» λέει η Ήβη.
  Εν συντομία, το εντυπωσιακό βιογραφικό της περιλαμβάνει σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Πάτρας, μεταπτυχιακές σπουδές στο Princeton (ως υπότροφος της αρχιτεκτονικής σχολής και του Stanley J Seegers foundation).Έχει διδάξει στο Princeton και το Columbia στην ΝΥ, και δώσει ομιλίες στο Μουσείο Μπενάκη, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής την Νέας Υόρκης, και το Cooper Union. Έχει συμμετάσχει σε κριτικές επιτροπές στο Cooper Union, Cornell, NJIT, και CUNI. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις όπως η Μπιενάλε της Βενετίας, και έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τις Ελληνικές Κατασκευές, το Wallpaper, και το Architectural Review Asia and Pacific μεταξύ άλλων.
  Voluptuous Architecture, ερευνα, Ήβη Διαμαντοπούλου

  «Τα τελευταία 3 χρόνια, εργάζομαι ως συνεργάτης στο γραφείο MOS Architects (www.mos-office.net/). Φέτος, είχαμε την τιμή να μας απονείμουν το National Design Award για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Smithsonian Museum. Το βραβείο δίνεται ετήσια σε ένα μόνο αρχιτεκτονικό γραφείο, και αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση στις ΗΠΑ. Στο τέλος Ιανουαρίου, θα παρευρεθώ στην επίσημη βράβευση στην Ουάσιγκτον, για να εκπροσωπήσω το γραφείο. Το βραβείο αναφέρεται στο συνολικό δεκαετές έργο του γραφείου, παρουσιάζοντας 9 σημαντικά έργα, με 3 από αυτά να είναι έργα που έχω διευθύνει από την αρχή μέχρι την πρόσφατη ή επικείμενη ολοκλήρωσή τους και δυο στα οποία έχω συμμετάσχει στην ομάδα σχεδιασμού (http://ndagallery.cooperhewitt.org/MOS-Architects)
  China Pavilion, Milan EXPO 2015, Link-Arc Architecture

  »Ένα από τα αγαπημένα μου έργα αυτή τη χρονιά, ήταν η συνεργασία μας με τον Pierre Hughye για την ετήσια εγκατάσταση στην οροφή του Metropolitan Museum of Art στην Νεα Υόρκη. Μέσω των ΜΟΣ, δούλεψα απευθείας με το στούντιο του Πιερ και το μουσείο, με σκοπό να διασφαλίσουμε την υλοποίηση του έργου του, το οποίο ήταν τεχνικά εξαιρετικά πολύπλοκο. O Pierre Hughye ήταν ήδη από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, κι έτσι ήταν πολύ σπουδαίο για μένα να είμαι μέρος της δουλειάς του» συμπληρώνει η Ήβη και ανοίγει τα φτερά της για μεγάλα και σπουδαία έργα.

  «Τέλος, είχα την τύχη να ολοκληρωθεί το πρώτο έργο για το οποίο ήμουν επικεφαλής του σχεδιασμού ξεκινώντας την καριέρα μου στην Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το εθνικό περίπτερο της Κίνας στην ΕΧΡΟ του Μιλάνου. Για το έργο, ήμουν η επικεφαλής σχεδιασμού της πρώτης φάσης του διαγωνισμού με την προηγούμενη εταιρεία μου, link-arc, και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιου Tsinghua, όπου προτείναμε το περίπτερο να μην είναι ένα ακόμη αντικείμενο παρουσιασμένο δίπλα σε άλλα αντικείμενα σε ένα πεζόδρομο, αλλά επιδιώξαμε να σχεδιάσουμε ένα κτήριο τοπίο.
  Mixed Use No 2, Brooklyn, NY, MOS Architects

  »Κλείνοντας ένας κύκλος έργων, από την προμελέτη έως την κατασκευή, ξεκινά ένας επόμενος με τον ίδιο ενθουσιασμό. Έχουμε ξεκινήσει δουλειά για τη συμμετοχή μας με τους ΜΟΣ στο Αμερικάνικο Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, υπό τις επιμελήτριες Cynthia Davinson και Monica Ponce de Leon (www.thearchitecturalimagination.org)» καταλήγει. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτό το κορίτσι οραματίζεται ένα σπουδαίο μέλλον.
  Chamber, Chelsea, NY, MOS Architects
  πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: [Photos] Ήβη Διαμαντοπούλου: Η Ελληνίδα αρχιτέκτονας που κατέκτησε την Νέα Υόρκη Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top