• Latest News

  Στο "μυαλό" του ΔΝΤ: Γιατί θέλει ακόμη πιο σκληρά μέτρα

  Η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων αυτήν την εβδομάδα αρχής γενομένης από την Ντέλια Βελκουλέσκου ερμηνεύεται ως ένα πρώτο απτό αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα- Λαγκάρντ στο Νταβός πριν λίγα 24ωρα. Μία συνάντηση κατά την οποία η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό την υπόσχεση ότι και το Ταμείο από την πλευρά του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η περιβόητη πρώτη αξιολόγηση, που "καίει" την ελληνική πλευρά ώστε μετά την ολοκλήρωσή της να μπορέσει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

  Σε μία ιδεατή κατάσταση, η επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων θα σηματοδοτούσε ενδεχομένως το ξεμπλοκάρισμα της όλης διαδικασίας, δεδομένης μάλιστα αυτής της υπόσχεσης Λαγκάρντ. Η πραγματικότητα όμως φαίνεται πως είναι έτοιμη να διαψεύσει τόσο τις υποσχέσεις της τελευταίας όσο και τις καλές προθέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για μία αίσια κατάληξη στην όλη ιστορία αυτών των πολύμηνων διαπραγματεύσεων. Με άλλα λόγια, το Ταμείο- όπως επίσης και η Ευρώπη- έχουν πολλούς λόγους να μην θέλουν να κλείσουν εγκαίρως την αξιολόγηση αλλά να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα.

  ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟΣ: τα θέλουν όλα εδώ και τώρα. Δεν έχουν καμία διάθεση συμβιβασμού και υποχώρησης απέναντι σε απαιτήσεις που ήγειραν τα προηγούμενα πέντε χρόνια, και θεωρούν πως ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν την διάθεση και την θέληση να τις υλοποιήσουν εν είδει ριζικών και επώδυνων μεταρρυθμίσεων με πρώτη και κύρια αυτή το ασφαλιστικού. Δεδομένων των όσων έχουν μεσολαβήσει το προηγούμενο διάστημα, τα οποία- σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνουν- πιστεύουν ότι ωρίμασαν τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και την κοινωνία για την άλλη όψη που θα έχει το νόμισμα για την Ελλάδα, δηλαδή την έξοδό της από το ευρώ, οι εκτιμήσεις ΔΝΤ και Ευρώπης είναι ότι αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία των πιστωτών να πιέσουν μέχρι τέλους την χώρα μας για να γίνουν αυτά που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν με τον τρόπο που αυτοί υποδεικνύουν.

  ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ: ξέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση από εκεί που έναν χρόνο πριν την έβλεπαν να κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις με τα γνωστά αποτελέσματα του περασμένου καλοκαιριού, σήμερα βιάζεται να κλείσει την αξιολόγηση άρον άρον ούσα πιο διατεθειμένη από κάθε άλλη φορά να ψηφίσει σκληρά μέτρα με ένα πολύ σημαντικό για την ίδια αντάλλαγμα που περιμένει. Δηλαδή την ελάφρυνση χρέους.

  Στην προκειμένη περίπτωση η πολυπόθητη ελάφρυνση χρησιμοποιείται από την πλευρά των πιστωτών ως το "δόλωμα" για να εφαρμόσει η Αθήνα όχι μόνο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αλλά και κάτι παραπάνω από αυτές.

  Όσο όμως η ελληνική πλευρά περιμένει ως "μάννα εξ ουρανού" την ελάφρυνση χρέους, Βερολίνο και Ευρώπη για ακόμα μία φορά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αναβάλλουν την υπόσχεσή τους που εκκρεμεί από την συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012. Είναι ερώτημα γιατί να θέλουν να κλείσουν μία αξιολόγηση όταν ξέρουν ότι μετά από αυτήν θα ακολουθήσει η δική τους σειρά να κάνουν πράξη την δέσμευσή τους. Επίσης το ίδιο το ΔΝΤ που ζητάει την ελάφρυνση ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ούτε αυτό δείχνει να βιάζεται να λάβει αποφάσεις περί αυτού τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο οπότε- καλώς εχόντων των πραγμάτων για την ίδια- η Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει επανεκλεγεί στην θέση της ως γενική διευθύντρια. Είναι εξαιρετικά δύσκολο όμως για την ίδια να εισηγηθεί στο ΔΣ του Ταμείου αμιγώς πολιτικές αποφάσεις που ίσως να μην ηχούν καλά στα αυτιά εκπροσώπων χωρών που περιμένει την στήριξή τους για την επανεκλογή της.

  ΤΡΙΤΟΣ ΛΟΓΟΣ: τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης αλλά και η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ ως "αντί-Τσίπρας", δεν είναι ανεξάρτητα από την σκληρή στάση που κρατούν και θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα οι πιστωτές στην διαδικασία της αξιολόγησης. Υπό άλλες συνθήκες θα αναρωτιόταν κανείς γιατί να θέλουν να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα; Δεν φοβούνται για τον κίνδυνο νέας πολιτικής αστάθειας; Οι αναλύσεις που κάνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων τους λένε ότι επενδύοντας στην πολιτική φθορά μίας κυβέρνησης και ενός Πρωθυπουργού που διόλου εμπιστεύονται ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο, θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε εκείνες τις πολιτικές συνθήκες που θα εγγυώνται την ταχεία υλοποίησή του στα πρότυπα μίας νέας οικουμενικής κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου, με το επικάλυμμα μίας υπόσχεσης για την συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους που μία τέτοια κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει αυτή τη φορά σε ορίζοντα μακροπρόθεσμο και όχι μόνο μερικών μηνών όπως η οικουμενική του 2012.
  πηγή:thetoc.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Στο "μυαλό" του ΔΝΤ: Γιατί θέλει ακόμη πιο σκληρά μέτρα Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top