• Latest News

  Γυναικομαστία: Αίτια, διάγνωση, αντιμετώπιση

  Σε κάποιους άνδρες ο μαστικός ιστός μεγαλώνει. Πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται γυναικομαστία και συνήθως δεν είναι ανησυχητική. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, δεν είναι μόνιμη.

  Αίτια
  Ο μαστικός ιστός αυξάνεται στο 70% των αγοριών κατά τη διάρκεια της εφηβείας εξαιτίας των φυσιολογικών αλλαγών στα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Μια βραχύχρονη γυναικομαστία εμφανίζεται επίσης κάποιες φορές και στα νεογέννητα, γιατί τα οιστρογόνα της μητέρας τους που πέρασαν σε αυτά παραμένουν στο αίμα τους για κάποιο διάστημα μετά τη γέννηση.

  Η γυναικομαστία μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άνδρες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Συχνά οφείλεται στην αύξηση της ηλικίας και την αλλαγή που επιφέρει στα επίπεδα των ορμονών ή προκαλείται από τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως είναι κάποια:

  αντιβιοτικά
  καρδιολογικά
  αγχολυτικά
  φάρμακα για το AIDS
  τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
  χημειοθεραπευτικά
  φάρμακα για τις καούρες.

  Παράλληλα, η μαριχουάνα, και τα ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη, οι αμφεταμίνες και τα στεροειδή, μπορούν να προκαλέσουν γυναικομαστία. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα φυτικά προϊόντα που περιέχουν έλαιο τεϊόδεντρου ή λεβάντας, μπορεί επίσης να αυξήσουν το μέγεθος του μαστικού ιστού. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν φυσικά οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να διαταράξουν τα φυσιολογικά επίπεδα των ορμονών.

  Πολλές φορές η γυναικομαστία μπορεί να εμφανιστεί σαν αποτέλεσμα ενός άλλου προβλήματος υγείας, όπως είναι ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής, μια νεφρική νόσος ή ένας όγκος σε κάποιον από τους αδένες που ελέγχουν την έκκριση ορμονών.

  Συμπτώματα-διάγνωση
  Οι άνδρες με γυναικομαστία έχουν μια διακριτή μάζα που ψηλαφάται κάτω από τη θηλαία άλω τους. Συνήθως έχει διάμετρο μικρότερη από 4 εκατοστά και μπορεί να είναι μαλακή. Ενδέχεται να μην υπάρχει κανένα άλλο σύμπτωμα, αλλά ενίοτε μπορεί να παρατηρηθεί έκκριση υγρού από τη θηλή. Η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει μόνο τον ένα μαστό ή και τους δύο.

  Ακριβώς επειδή τα αίτια της γυναικομαστίας δεν είναι ξεκάθαρα, ο άνδρας είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε ειδικό που εξειδικεύεται στις ορμονικές διαταραχές. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο ιατρός μπορεί να ρωτήσει σε ποια ηλικία παρατηρήθηκε γα πρώτη φορά η αλλαγή στο μέγεθος των μαστών, εάν έχει εμφανιστεί και σε άλλο μέλος της οικογένειας, εάν έχει παρατηρηθεί διαφορά στο μέγεθος της θηλής, εάν υπήρχε έκκριση από τη θηλή ή πόνος, εάν η γενική υγεία είναι καλή, εάν γίνεται χρήση αλκοόλ ή ουσιών, καθώς και αν υπάρχουν προβλήματα υπογονιμότητας. 

  Στη συνέχεια, ο ειδικός μπορεί να προχωρήσει σε κλινική εξέταση για να εξακριβώσει τη διόγκωση των μαστών, εάν αυτή είναι επώδυνη καθώς και εάν συνοδεύεται από διογκωμένους λεμφαδένες. Μπορεί επίσης να κάνει εξετάσεις αίματος.

  Η γυναικομαστία που προκαλείται από καρκίνο του μαστού είναι σπάνια, αλλά εάν ο ιατρός υποψιάζεται την ύπαρξη όγκου μπορεί να παραπέμψει για μαστογραφία. Κάποιοι άνδρες κάνουν επίσης βιοψία, έτσι ώστε να εξεταστεί ενδελεχώς ένα μικρό κομμάτι του μαστικού τους ιστού.

  Αντιμετώπιση
  Συνήθως η γυναικομαστία δεν χρήζει ιδιαίτερης θεραπείας. Στους εφήβους οι μαστοί κατά πασά πιθανότητα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό τους μέγεθος μέσα σε ένα δαστημα2-3 ετών. Μέσα σε αυτό το διάστημα μπορούν να χρησιμοποιήσουν παγοκύστες ή ιμπουπροφένη για να ανακουφιστούν από τον πόνο εάν υπάρχει.

  Εάν είναι μια άλλη κατάσταση υγείας αυτή που προκαλεί τη γυναικομαστία, η αντιμετώπιση της πρώτης θα βοηθήσει τη δεύτερη. Εάν η αύξηση του μαστού οφείλεται στη λήψη κάποιου φαρμάκου, τότε θα υποχωρήσει μετά τη διακοπή της θεραπείας ή την αλλαγή της, πάντα, βέβαια, σε συνεννόηση με τον ιατρό. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντική η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ και της χρήσης ουσιών.

  Εάν η γυναικομαστία δεν υποχωρεί και ενοχλεί τον άνδρα, ο ιατρός του μπορεί να χορηγήσει μια θεραπεία που θα μειώσει τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα. Υπάρχει επίσης και η χειρουργική παρέμβαση για την αποκατάσταση του σχήματος των μαστών και τη βελτίωση της εικόνας σώματος του άνδρα. Με τη βοήθεια μιας μικρής τομής ο πλαστικός χειρουργός απομακρύνει τον πλεονάζοντα ιστό και επανατοποθετεί τη θηλή και τη θηλαία άλω. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και λιποαναρρόφηση. Αν και το χειρουργείο θεωρείται ότι δίνει μόνιμα αποτελέσματα, ο άνδρας είναι σημαντικό να διατηρήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής έπειτα από αυτό. Η πρόσληψη βάρους, η χρήση στεροειδών και η χρήση ουσιών μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και να επαναφέρουν τη γυναικομαστία.
  πηγή: webmd

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Γυναικομαστία: Αίτια, διάγνωση, αντιμετώπιση Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top