• Latest News

  "Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη"

  Σφοδρή κριτική σε Τουρκία, Δανία αλλά και στον Βέλγο υπουργό Ασύλου και Μετανάστευσης Τέο Φράνκεν, επιφύλασσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για την στάση που τηρεί η Ευρώπη έναντι της προσφυγικής κρίσης.

  Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ», ο κ. Μουζάλας δεν απέκλεισε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, με κλείσιμο συνόρων, στο προσφυγικό αν και επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

  «Αν κλείσει η Ειδομένη, υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα σύνορα και δεν κλείνουν τα σύνορα… Αντί να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση ενισχύουνε την παράνομη βοηθάμε τους τρομοκράτες και δίνουμε δουλειά στους δουλεμπόρους» επισήμανε.

  Για το κλίμα εις βάρος της Αθήνας στην Ευρώπη, ο υπουργός τόνισε ότι «παίζουν ένα παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές. Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνηση του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τιμερμανς, όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές» υπογράμμισε.

  Ωστόσο, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ανήσυχος γιατί φτιάχνεται κλίμα κατά της χώρας μας. «Πνίξτε τους! Αυτό είπε ο Βέλγος, γεγονός που είναι ποινικό αδίκημα και δεν μπορεί να το λέει», σημείωσε, ο αναπληρωτής υπουργός, αναφερόμενος στον Τέο Φράνκεν.

  Για τον Βέλγο υπουργό πρόσθεσε ότι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών είπε «ότι η παραμονή 400.000 μεταναστών στην Ελλάδα δεν είναι σοβαρή και σε τεχνικό επίπεδο, καθότι χρειάζονται 132.000 αστυνομικοί για επιτήρηση και 20 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα για σίτιση».

  «Είναι προτάσεις για εσωτερική κατανάλωση», σχολίασε ο κ. Μουζάλας.

  «Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό (…) Εμείς φτιάχνουμε συμμαχίες για να προωθήσουμε τις θέσεις μας», τόνισε ο ίδιος, περιγράφοντας την στρατηγική της κυβέρνησης.

  Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δέχθηκε πίσω 123 μετανάστες, ενώ έστειλε 60.000», ενώ συνδέοντας το θέμα της Άγκυρας με την πρόσφατη, άτυπη Σύνοδο στο Άμστερνταμ και τα συμπεράσματα που βγήκαν, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «η Τουρκία είναι το κλειδί των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε. Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες να καταμετρούνται, να πηγαίνουν στο hotspot, να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες, και την επομένη να γυρίζουν στην Τουρκία».

  Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, αυτό που χρειάζεται είναι «γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία, πρέπει να υπάρχει μόνιμος νόμιμος διάδρομος, όχι αυτός των δουλεμπόρων, αυτό το λέει και η Συνθήκη της Γενεύης. Αυτή είναι η επίσημη θέση μας και αυτή την παλεύουμε» εξήγησε.

  Αναφορικά με τον φράχτη του Έβρου εξήγησε πως «αν ανοίξει ο Έβρος θα δημιουργηθεί μείζον ζήτημα, μεγαλύτερο από αυτό που πάει να λύσει».

  Ο Γιάννης Μουζάλας εξήγησε ότι σήμερα Τετάρτη στο Κολέγιο των Επιτρόπων θα συζητηθεί η έκθεση Νοεμβρίου για την πορεία των hotspots.

  «Eίναι κακή η έκθεση» σημείωσε, αλλά παραδέχθηκε ότι «ισχύει ότι τα έργα δεν έχουν προχωρήσει όπως έπρεπε να προχωρήσουν» επαναλαμβάνοντας ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και λειτουργικά αρχές Μαρτίου.

  Περιγράφοντας την άποψή του για την απόφαση της Δανίας, να παίρνουν από τους πρόσφυγες τα τιμαλφή τους, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «του θυμίζει τους Εβραίους στα τρένα» και πως «η ιστορία είναι πολύ νωπή. Άλλοι δεν θέλουν μαύρους, άλλοι δεν θέλουν εργένηδες, άλλοι δεν θέλουν μάνες με παιδιά, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή προοπτική», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μουζάλας.
  πηγή:altsantiri.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: "Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη" Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top