• Latest News

  [Photos] "Απόβαση" των αγροτών με τα τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη

  Ανυποχώρητοι στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες, απορρίπτοντας τις κυβερνητικές προσκλήσεις διάλογου, που ακούστηκαν και από το στόμα του πρωθυπουργού στη Βουλή.

  Παρά τις διαφορές μεταξύ των αγροτών σε επιμέρους σημεία της τακτικής, είναι κοινό το αίτημα για απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και η εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση, με τη δική τους συμμετοχή και με μια χάραξη εθνικής πολιτικής με ορίζοντα 10ετίας.

  Οι κυβερνητικές καθησυχαστικές αναφορές ουδόλως πείθουν τον αγροτικό κόσμο, αφού οι αριθμοί δείχνουν ότι κληθούν να καταβάλουν τετραπλάσιες εισφορές αν «τολμήσουν» να δηλώσουν καθαρά εισοδήματα άνω των 1000 € μηνιαίως.

  Στο κλίμα αυτά, τα μπλόκα πυκνώνουν με ολιγόωρους η και πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων, ενώ «θερμή υποδοχή» ετοιμάζεται σήμερα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, στη Θεσσαλονίκη στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 για τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τα επόμενα βήματα των αγροτών, αφου απο πολλούς θεωρείται ως προβα τζενεράλε  για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται κάθοδος στην Αθήνα ακόμη και με τρακτέρ.

  Ψάχνουν λύση, άρον άρον αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

  Η κατάσταση στα αγροτικά μπλόκα έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, καθώς μάλιστα τα μηνύματα που μεταφέρονται στους βουλευτές επαρχίας «τρομάζουν» σχετικά με τις διαθέσεις των παραγωγών.

  Χθες το μεσημέρι έγινε σύσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη και πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται η δυνατότητα να απλώσει χρονικά η αύξηση των συντελεστών από το 13% στο 20% κι από το 20% στο 26% , που σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει να γίνει στις χρήσεις 2016- 2017. Με άλλα λόγια να γίνει σε τέσσερα αντί δύο έτη, ενώ ανάλογα σενάρια εξετάζονται και για την αύξηση της προκαταβολής φόρου, που φέτος πρέπει να αυξηθεί από το 55% στο 75% και του χρόνου στο 100%. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να λάβει την έγκριση των δανειστών.

  Την ίδια ώρα, στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους 7,32 εκατ. ευρώ σε 7.846 δικαιούχους παραγωγούς για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, προχωρεί ο ΕΛΓΑ, σε μια στιγμή που κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

  Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Οργανισμού, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αποστολής των ηλεκτρονικών αρχείων προς την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να πιστωθούν τα αναλογούντα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και η καταβολή τους αναμένεται την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου. 

  Σημειώνεται ότι αποζημιώσεις αυτές, αφορούν κυρίως εκκαθαρίσεις ζημιών φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος 2015, με τους Νομούς Αργολίδας και Λακωνίας να απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό.

  Στο «χορό» και οι αγρότες της Αττικής, ο χάρτης με τα μπλόκα

  Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι αγρότες της Αττικής από τις περιοχές της Παιανίας και των Σπάτων.

  Οι παραγωγοί εβγαλαν τα τρακτέρ στην διασταύρωση της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου με την Αττική Οδό, σε σημείο που να μπορούν να αποκλείσουν την πρόσβαση προς τον διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.

  Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία οι αγρότες αποφάσισαν πολύωρους αποκλεισμούς, ενώ στα άλλα σημεία της γραμμής Σίνδου, ακολουθούν τα ωράρια 12.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00.

  Στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη και το απόγευμα προγραμματίζεται συνάντηση στην κεντρική πλατεία.
  Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ- οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής, προχωρώντας σε αιφνιδιαστικούς μισάωρους αποκλεισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί αποχωρούν και κατευθύνονται στο μπλόκο που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Εκεί η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ. 

  Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων,με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.

  Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και αυτοί συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο.

  Στον νομό Κιλκίς το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Λασκάκη, δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων. Και αυτοί οι αγρότες συντάσσονται με την απόφαση της Σίνδου.

  Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα. 

  Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά. Χθες στήθηκε και το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής. 

  Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στο 1ο χιλιόμετρο Πολυγύρου Θεσσαλονίκης, είναι δυναμικότητας άνω των 700 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί.

  Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τρακτέρ τα οποία βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο και το απόγευμα από τις 18:00 μέχρι και τις 21:00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.
  Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως επισήμανε στο ΑΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα γίνονται αποκλεισμοί». 

  Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

  Τα Τέμπη ανοιγοκλείνουν, ενω κλιμάκωση αποφάσισε και το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα.

  Ιδια είναι η εικόνα και στα μπλόκα της Κορινθίας και της δυτικής Ελλάδας.

  Οι αγρότες της Ηπείρου, οργανώνονται για να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη όπου θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Agrotica.

  Συμβολικό αποκλεισμό της ΔΟΥ 'Αρτας και του δημαρχείου, καθώς επίσης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή οδό πραγματοποίησαν το πρωί ,αγρότες, κτηνοτρόφοι, μέλη συνδικαλιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων του νομού Ιωαννίνων.

  Στα δύο μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό, στο Κομπότι στην Εθνική οδό 'Αρτας-Αντιρίου, αλλά και στην παλιά γέφυρα, πραγματοποιούνται καθημερινά μεσημέρι και αργά το απόγευμα δίωροι αποκλεισμοί δρόμων. 

  Ανάλογη είναι η εικόνα στα άλλα μπλόκα της Ηπείρου, στον κόμβο του Λούρου, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στην εθνική οδό Ιωαννίνων- Κακκαβιάς.

  Στους δρόμους αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με πομπή οχημάτων, κορνάροντας μέσα από την πόλη, κατευθύνθηκαν προς την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου,
  πηγή:thetoc.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: [Photos] "Απόβαση" των αγροτών με τα τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top