• Latest News

  [Video] Το θερμόμετρο στο… κόκκινο στην πρώτη "μονομαχία" Τσίπρα- Μητσοτάκη

  «Αν οι επόμενες γενιές θα έχουν κοινωνική ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτό» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν ειναι βιώσιμο «και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει».

  «Έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, οδηγήσατε την χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτοξεύοντας τα πυρά του στον Αλέξη Τσίπρα.  ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

  Με το ασφαλιστικό στο επίκεντρο ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις και απέδωσε τη μη βιωσιμότητα του, στην «λεηλασία επί 40 χρόνια των Ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», στην δημογραφική κατάσταση της χώρας, και στις «πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%» είπε χαρακτηριστικά.

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανταπέδωσε τις βολές λέγοντας πως για να υπάρξει λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία » έχω αναγνωρίσει σαν νέος αρχηγός τα λάθη του παρελθόντος και έχω δεσμευτεί να μην τα επαναλάβω» είπε και πρόσθεσε προς τον κ. Τσίπρα ότι «εσείς δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας και μην μας λέτε ότι δεν έχετε καθόλου ευθύνες». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ έκανε προσπάθειες να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό και έγιναν βήματα προόδου με εξορθολογισμό του συστήματος.

  Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως σε εκείνα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, τα προηγούμενα χρόνια έθεσε ερωτήματα με πρώτο «αν εκτός από δημαγωγία, έχουν κάποια πρόταση να καταθέσουν εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, λεηλάτησαν τα Ταμεία και δημιούργησαν «μαύρες τρύπες» σε αυτά στα χρόνια της κρίσης».

  «Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε, μην αρνείστε τον διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη, δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά μας 'άπλυτα', τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο, κρατήστε στοιχειωδώς μια στάση ευθύνης σε ένα μείζον θέμα, εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, όπως είναι η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος» τόνιςε ο πρωθυπουργός.

  Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές αρχές και την φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό υπογραμμίζοντας πως «με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

  «ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

  Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις συντάξεις.

  «Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;» ήταν το ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, θύμισε την 13η σύνταξη, την κατάργηση με έναν νόμο του μνημονίου. «Εσείς μπορεί να θέλετε να τα ξεχάσετε, οι πολίτες όμως βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα. Ούτε ένα συγγνώμη στους πολίτες, αντίθετα επιλέξατε την Κυριακή μία διχαστική επίθεση. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Το δίλημμα σήμερα είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων».

  «Η οικογένεια συγκράτησε την αποσάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Αν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εδώ, εφαρμόζονταν σε χώρες της Β. Ευρώπης θα είχαν διαλυθεί τα πάντα. Γι' αυτόν τον λόγο βασική μας αρχή και βασικός προσανατολισμός στην πρότασή μας είναι να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις. Ξέρουμε ότι αυτές πηγαίνουν για τον άνεργο γιό, για τον άνεργο εγγονό» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

  «Το 2014 δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης των συντάξεων, ούτε καμία πίεση από την Τρόικα για μειώσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει την πρώτη αξιόπιστη αναλογιστική μελέτη. Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό είπε ότι «τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από την δική σας διαχειριστική ανικανότητα. Είστε μέρος του προβλήματος, δεν είστε μέρος της λύσης, δεν μας πήγατε μπροστά, μας γυρίσατε δύο χρόνια πίσω και η κοινωνία σάς γυρίζει την πλάτη. »

  ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ… ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

  Οι κινητοποιήσεις των αγροτών απασχόλησαν τους δύο αρχηγούς. » Κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο , δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες», δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «πράγματι υπάρχουν γκρίζες ζώνες και θα πρέπει να μπει τάξη, υπογραμμίζοντας πως οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε αλλά οι μεσάζοντες που έχουν αδήλωτα υπερκέρδη».

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Τσίπρα διερωτώμενος «αναρωτηθήκαμε  γιατί οι αγρότες δεν συνομιλούν μαζί σας… Μήπως πρέπει να πάτε εσείς κοντά τους, στα τρακτέρ, να συνομιλήσετε μαζί τους, όπως κάνατε και λέγατε αυτά τα οποία λέγατε;». «Ίσως ο χώρος εκείνος να σας είναι πιο οικείος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

  Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

  Ο πρωθυπουργός εστίασε στην επόμενη μετρα ισχυριζόμενος ότι «η κρίση του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος, ενός θεμελιακού κοινωνικού πυλώνα, εντείνει την σύγκρουση των γενεών ως προς την κατανομή του παραγόμενου πλούτου και δημιουργεί μια παράδοξη κατάσταση: η αλληλεγγύη των γενεών στο παρόν να διαγκωνίζεται με την αλληλεγγύη των γενεών στο μέλλον. Μόνος τρόπος επίλυσης του παράδοξου είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αν αυτό δεν γίνει ότι πρόταση και να φέρουμε εμείς ή εσείς (σ σ η αντιπολίτευση) θα συζητάμε τα ίδια σε λίγα χρόνια» τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας «σε συνδυασμό, όμως, η επιστροφή στην ανάπτυξη με ένα ολοκληρωμένο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που λαμβάνει υπόψη τις αλληλεξαρτήσεις που ανέλυσα πριν.»

  Για αδιέξοδο μίλησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας λέγοντας «αν δεν είχατε εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά το 2015 δεν θα υπήρχε η ανάγκη για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ. Δεν θέλετε να μπείτε σε λεπτομερή συζήτηση με αριθμούς γιατί δεν αντέχετε τους αριθμούς. Είστε υπό κατάρρευση και οδηγείτε για δεύτερη φορά την Ελλάδα σε αδιέξοδο». Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να εγκαταλείψει το σχέδιό του για το ασφαλιστικό και απευθύνθηκε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες λέγοντας ότι «μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Μόνο που απαιτείται μία δίκαιη κοινωνική συμφωνία ευθύνης και αλληλεγγύης. Απαιτείται σχέδιο και αλήθεια και όχι ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια».

  Αντίστοιχα «βέλη» αντάλλαξαν και στις δευτερολογίες τους.

  Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ «καθαρά νεοφιλελεύθερο», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, «είναι ευδιάκριτες πλέον οι ιδεολογικές διαφορές στον ελληνικό λαό».

  Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πράγματι, ο πρόεδρος της ΝΔ, απάντησε στα ερωτήματα που είχε θέσει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, με τον κ. Μητσοτάκη να μην συμφωνεί με την «μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις, και ενώ οι εργοδοτικοί φορείς συμφωνούν», να καταθέτει πρόταση για ιδιωτική ασφάλιση, να προτείνει εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που όπως είπε ο πρωθυπουργός «σημαίνει περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 70%» και τέλος, να προτείνει συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών με τις επιδοτήσεις.

  «Κύριε Μητσοτάκη ήταν η παρθενική σας ομιλία αυτή σήμερα και θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω διότι σε αυτό τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές διαχωριστικές γραμμές και ιδεολογικές διαφορές», ανέφερε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή.» Ήσασταν εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος. Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με την πρόταση μας και τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς και απαντήσατε ότι δεν συμφωνείτε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που οι ίδιοι οι εργοδότες συμφωνούν. Και καταθέσατε ως άποψη την ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή ο κόσμος να μην έχει να πληρώνει στα ταμεία και να πληρώνει ιδιωτική, προτείνατε εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή 70% περικοπές στις επικουρικές, προτείνατε μειώσεις στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, και συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών! Εμείς παλεύουμε να πάρουν τις επιδοτήσεις και εσείς προτείνατε να τις συμψηφίσουμε!», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σας ευγνωμονώ ειλικρινά διότι ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές διαφορές καθαρές. Σας είχα πει, δεν γίνεται και με τα μπλόκα και με τις ακραίες θέσεις των δανειστών. Σήμερα απαντήσατε ξεκάθαρα ότι οι απόψεις σας είναι ταυτόσημες με των δανειστών».

  «Έχουμε αξιωματική αντιπολίτευση που ταυτίζεται με τις πιο ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις, που ταυτίζεται με το ΔΝΤ», είπε ο πρωθυπουργός.

  «Πάει πολύ να μας κάνετε και μαθήματα ηθικής, την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, να μιλάτε για μετακλητούς υπαλλήλους», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ σημειώνοντας ότι το Γενάρη του 2015 οι μετακλητοί ήταν 1.197 αλλά σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640. «Είχατε ως υπουργός 51 μετακλητούς, σήμερα ο κ. Βερναρδάκης έχει μόνο δύο. Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε;», είπε ο πρωθυπουργός που κατήγγειλε το σύστημα 4-2-1 για τις τοποθετήσεις στο δημόσιο και χαρακτήρισε «γιαλαντζί» εκσυγχρονιστή τον πρόεδρο της ΝΔ.

  Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο. Ήταν αχρείαστο , εσείς μας το φορέσατε και δεσμεύσατε τη χώρα για τρία ακόμα χρόνια». Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε την επιστολή που είχε στείλει ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015 στο ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός ζητούσε ένα νέο δάνειο και προσέβλεπε σε νέα συνεργασία με το Ταμείο.

  Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «ανέκδοτο» το ότι η οικονομία βελτιώθηκε το 2015 ενώ τόνισε πως θα έρθει σύντομα η ώρα που ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να απαντήσει σε αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης το τελευταίο διάστημα.

  Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στο ερώτημα που του είχε θέσει ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα είναι με τα τρακτέρ ή με το ΔΝΤ. « Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ. Εγώ δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις κατηγορίες πως εκλέγεται από τα Βόρεια προάστια.

  Με κατηγορήσατε ότι εγώ εκλέγομαι στα βόρεια προάστια. Σας θυμίζω ότι είναι 5 φορές εκλεγμένος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών. Εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ με 170 χιλιάδες ψήφους σε μια ανοιχτή δημοκρατική εκλογή. Με αναγκάζετε να θυμίσω ότι εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο και μετά εκλεγήκατε από ένα συνέδριο 800 ατόμων» τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

  Όσον αφορά τα ζητήματα της επικουρικής ασφάλισης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι η μόνη λύση για να διασφαλιστούν οι συντάξεις του μέλλοντος, μέτρο το οποίο χαρακτήρισε « δίκαιο και σωστό».

  Όσον αφορά τις κατηγορίες πως η ΝΔ θα προχωρούσε σε νέες μειώσεις σε συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στα πρακτικά κείμενο της τρόικα του 2014 όπου γίνεται αναφορά σε δύο πράγματα, ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων δηλώνοντας πως δεν υπήρχε πίεση για μείωση των συντάξεων προς την κυβέρνηση της ΝΔ.

  Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για κομματικές εκκαθαρίσεις στα νοσοκομεία.

  «Εμείς είχαμε δρομολογήσει επιλογή γενικών διευθυντών με αξιοκρατικά κριτήρια. Εσείς αν διαφωνούσατε είχατε ένα χρόνο να αλλάξετε το νόμο» τόνισε προχωρώντας πάντως και σε αυτοκριτική λέγοντας πως και η ΝΔ είχε προχωρήσει σε κομματικές προσλήψεις.

  Όσον αφορά το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν παρουσίασε ουσιαστικά στοιχεία.

  «Πάλι έγινε μια συζήτηση που από μέρους σας που δεν είχε στοιχεία. Και σήμερα δεν μπορείτε να ποσοτικοποιήσετε τις παρεμβάσεις που θέλετε να κάνετε. Γιατί δεν μας λέτε τι προσβλέπετε να εισπράξετε από τις αυξήσεις; Στην τρόικα τα δίνετε και στη Βουλή δεν τα δίνετε;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα συνεχίσει να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. «Είχατε προεξοφλήσει ότι η ΝΔ δεν θα κατέθετε καμία πρόταση. Οι δικές μας προτάσεις απευθύνονται πάντα στην σταθερή πλειοψηφία της κοινωνίας. Για να μπορέσετε να μοιράσετε τον πλούτο θα πρέπει να τον δημιουργήσετε. Και αν περιμένω από τον κ. Τσακαλώτο να δημιουργήσει πλούτο θα πρέπει να περιμένω πολύ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, έκλεισε με την τριτολογία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε τη συζήτηση χρήσιμη, επισημαίνοντας πως η σημασία της συνίσταται στο ότι ακούστηκαν διάφορες προτάσεις. Πριν απ’ όλα, έγινε δημόσια γνωστή η πρόταση της κυβέρνησης για ένα μείζον κοινωνικό θέμα, «δεν είναι μια πρόταση που συζητάμε σε κλειστά δωμάτια με τους θεσμούς».
  πηγή:altsantiri.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: [Video] Το θερμόμετρο στο… κόκκινο στην πρώτη "μονομαχία" Τσίπρα- Μητσοτάκη Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top