• Latest News

  Τελεσίγραφα & ομολογία υπουργών για κλείσιμο συνόρων

  Ρυθμό χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού με τη χώρα να βρίσκεται και πάλι υπό πίεση από την Ευρώπη και τους υπουργούς της κυβέρνησης να ομολογούν ο ένας μετά τον άλλο πως το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα είναι υπαρκτό.

  Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η Κομισιόν έδωσε την Τετάρτη προθεσμία ενός μήνα στην ελληνική πλευρά για να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο, με την ελπίδα να στέλνει τελικά περισσότερoυς πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην Ελλάδα δόθηκε διορία ενός μήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει τις βελτιώσεις, δηλαδή έως τον Μάρτιο οπότε και θα ξαναγίνουν έλεγχοι.

  Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Άγκυρα φαίνεται να απορρίπτει τα ευρωπαϊκά σχέδια για απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, πράγμα επιβαρύνει το ήδη ανησυχητικό κλίμα. Το εν λόγω σχέδιο προτάθηκε από την Ολλανδία και προβλέπει την απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία σε όσα κράτη-μέλη συμφωνήσουν, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα κλείσει τους οδούς προς την Ευρώπη. «Ξεχάστε το. Δεν είναι αποδεκτό. Και δεν είναι βιώσιμο» φέρεται να δήλωσε ο Selim Yenel, πρεσβευτής της Τουρκίας στην ΕΕ.

  Ομολογία υπουργών για ενδεχόμενο κλείσιμο συνόρων

  Την έντονη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για ένα ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων λόγω προσφυγικού αντανακλούν οι δηλώσεις που έγιναν από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης την Τετάρτη.

  «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας μία τέτοιου είδους ενδεχόμενη εξέλιξη ως «μονομερή ενέργεια από άλλες χώρες». Όπως εκτίμησε ωστόσο ο υπουργός, μια τέτοια δυσκολία θα είναι διαχειρίσιμη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα -στην περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα- θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες. «Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη χάνουμε τον μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να είναι η ροή ελεγχόμενη» είπε μεταξύ άλλων.

  Εν συνεχεία, ήρθαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό παραδέχθηκε και εκείνος ότι ο ένας τέτοιος κίνδυνος είναι υπαρκτός. Όπως τόνισε, αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει και η κοινωνία θα πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο.

  Σε ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων η Ελλάδα δεν θα βγει από τη ζώνη Σένγκεν αλλά για κάποιους μήνες 50.000 ή 60.000 μετανάστες δεν θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα μας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

  Τελεσίγραφο ενός μήνα από την Κομισιόν

  Eν τω μεταξύ, τους προβληματισμούς εντείνει δημοσίευμα του Guardian, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε προθεσμία ενός μήνα στην Ελλάδα για να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο, με την ελπίδα να στέλνει τελικά περισσότερες πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα.

  Σημειώνεται πως σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, η Κομισιόν αναφέρεται «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα μας καλείται να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, να αναμορφώσει τις διαδικασίες ώστε εκείνοι που στερούνται άδεια παραμονής να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση και να στελεχώσει με επάρκεια τα κέντρα υποδοχής έτσι ώστε οι ελληνικές αρχές να μπορούν να χειριστούν περισσότερες υποθέσεις ασύλου. Επίσης, η Ελλάδα καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία των hotspot, με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι έως τώρα η πρόοδος ήταν αργή.

  Όπως αναφέρει ο Guardian, στην Ελλάδα δόθηκε διορία ενός μήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει τις βελτιώσεις, δηλαδή έως τον Μάρτιο οπότε και θα ξαναγίνουν έλεγχοι. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, υπό το σύστημα «Δουβλίνο» της ΕΕ, οι αιτούντες άσυλο μπορούν να στέλνονται πίσω στην πρώτη χώρα που έφτασαν. Όμως, άλλα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να τους στείλουν πίσω αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι οι συνθήκες στη χώρα μας για τους πρόσφυγες ήταν τόσο άσχημες, που ισοδυναμούσαν με «εξευτελιστική μεταχείριση». Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι είναι καιρός να επιστρέψει η Ελλάδα στο σύστημα Δουβλίνο, αν και πρόσθεσε ότι οι μεταναστευτικές πιέσεις που ασκούνται στη χώρα πρέπει να ληφθούν υπόψη, προκειμένου να μην πέσει μεγαλύτερο βάρος στην Ελλάδα, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.
  πηγή:thetoc.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Τελεσίγραφα & ομολογία υπουργών για κλείσιμο συνόρων Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top