• Latest News

  Κυριάκος Μητσοτάκης: "Δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός, βιάζομαι να αλλάξω τη ΝΔ"

  "Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτή η συνεργασία με τον κ. Τσίπρα", υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΝΔ που δεν ζητεί εκλογές και προτρέπει τον πρωθυπουργό, εφόσον χάσει την πλειοψηφία, να ζητήσει στήριξη από ιδεολογικά συγγενή κόμματα - Οι απολύσεις στο δημόσιο και οι διαφωνίες με τον Τόμσεν και το ΔΝΤ

  "Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, αλλά με τα σημερινά δεδομένα συνεργασία με τον κ. Τσίπρα δεν είναι εφικτή", υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκλείοντας τόσο το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε οικουμενικό κυβερνητικό σχήμα όσο και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 

  "Δεν θα βάλουμε πλάτη σε μια οικουμενική κυβέρνηση", ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη την οποία παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή "Ιστορίες" του Σκάι, στην οποία επίσης τόνισε: “Δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός, βιάζομαι πάρα πολύ να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία”, κάτι που θα γίνει, όπως εξήγησε, στο επικείμενο συνέδριο τους κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

  Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ζητεί εκλογές, καθώς "είναι οξύμωρο να το ζητήσω τρεις μήνες από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές", ο κ. Μητσοτάκης προέβαλε τη θέση ότι "αν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα απολέσει τη δεδηλωμένη, τότε πρέπει να αποταθεί στα κόμματα που είναι ιδεολογικά συγγενή".

  Επέμεινε ότι παρότι αναζητεί συναινέσεις, όπως ήδη κάνει στο Μεταναστευτικό, δεν βλέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις για συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. 

  "Για να συγκυβερνήσει κανείς, πρέπει να συμμερίζεται βασικές αρχές" του εταίρου του, είπε, και στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει, αφού, όπως είπε, "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα συμβατικό κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας".

  Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι είχε διαφωνήσει με την τακτική που τήρησε τον περασμένο Αύγουστο ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Σημείωσε, πάντως, ότι δεν υπάρχουν τώρα οι κίνδυνοι για Grexit στον βαθμό που υπήρξαν το περασμένο καλοκαίρι, οπότε η χώρα δεν ήταν σε πρόγραμμα, όπως είναι τώρα. "Θα ήταν καταστροφή για τη χωρά εάν ξαναζούσαμε το καλοκαίρι του 2015", είπε, αλλά επέμεινε ότι "η διαφύλαξη της κυβερνητικής σταθερότητας αφορά τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο".

  Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το Ασφαλιστικό “έτσι όπως έχει έρθει”, ενώ σε σχετική επισήμανση απάντησε ότι δεν έχει δεχθεί καμία πίεση από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με την οποία, όπως είπε, όταν συναντηθεί σε δύο εβδομάδες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα της εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις. 

  Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι με την τακτική που ακολουθεί διχάζει την ελληνική κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί υποκίνησης των κινητοποιήσεων των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. “Αν τους έκλεινα το μάτι, θα πήγαινα στα μπλόκα, όπως πήγαινε ο κ. Τσίπρας όταν ήταν στην αντιπολίτευση”, ανέφερε δηκτικά. “Εμείς είμαστε απέναντι στις κινητοποιήσεις που διαταράσσουν την ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή”, τόνισε, σημειώνοντας ότι “έχει παρέλθει η εποχή που οι πολιτικές δυνάμεις καβαλούσαν το κύμα του λαϊκισμού”. 

  Επαναλαμβάνοντας ότι ο λογαριασμός του 1,8 δισ. ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες για το Ασφαλιστικό "προέκυψε από τους καταστροφικούς χειρισμούς του πρώτου 6μηνου του 2015, επέμεινε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο ου 2014 οι δανειστές δεν είχαν ζητήσει περικοπές και οι μόνες παρεμβάσεις που ζητούσαν ήταν η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. 

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις κατά καιρούς θέσεις που έχει λάβει το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιμονή του για απολύσεις στο Δημόσιο. “Προσωπικά έχω διαφωνήσει αρκετές φορές με τον κ. Τόμσεν και το ΔΝΤ για τις εμμονές τους”, είπε αναφέροντας ως μια εξ αυτών τον ποσοτικό στόχο των απολύσεων στο δημόσιο. Υποστήριξε ότι με τη σκληρή διαπραγμάτευση που είχε κάνει ο ίδιος είχε εξασφαλίσει ότι δεν θα γινόταν απολύσεις το 2015 και κατηγόρησε την κυβέρνηση για “καρικατούρα κοινωνικής ευαισθησίας” αφού “αντί να προσλάβει νοσηλεύτριες προσέλαβε καθαρίστριες”. Πρόσθεσε ότι αρκούσε η συνέχιση της δικής του πολιτικής για την απομάκρυνση όσων είχαν ζητήματα με πλαστά πτυχία, ενώ κατά την άποψή του “η άρση της μονιμότητας δεν είναι το πιο καθοριστικό” και εκείνα που πραγματικά απαιτούνται είναι η ανακατανομή του προσωπικού και η αξιολόγηση. 

  Σε ερώτηση για τους λόγους που έχασε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκη απάντησε ότι αυτό συνέβη για δύο λόγους: Πρώτον, διότι μετά τις ευρωεκλογές του 2014 απώλεσε τη μεταρρυθμιστική ορμή της. Και δεύτερον, διότι η τρόικα δεν ήθελε να κλείσει τη διαπραγμάτευση επειδή έβλεπε ότι ερχόταν ο κ. Τσίπρας που είχε επιβάλει την ατζέντα του με την επιμονή του να γίνουν εκλογές. “Πληρώσαμε την πρεμούρα του να θέλει να γίνει πρωθυπουργός”, είπε χαρακτηριστικά.   

  "Συνειδητή στροφή προς το Κέντρο"

  Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι απαιτείται διερεύνηση των ερωτημάτων που υπάρχουν για το τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά για να γίνει αυτό, “πρέπει να ευνοεί και η συγκυρία γιατί δεν μπορεί να γίνει σε ένα τεταμένο κλίμα”. Χάθηκαν, όπως είπε, πάνω από 20 δισ. ευρώ από την αξία των μετοχών που είχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και “υπάρχει ζήτημα διερεύνησης από τη στιγμή που ο Βαρουφάκης λέει ότι ήξερε για τα Capital Controls”. Η χώρα κινδύνεψε με απόλυτη καταστροφή και πρέπει να μάθουμε σε συνθήκες νηφαλιότητας τι έγινε με τις ιστορίες της εφόδου στο Νομισματοκοπείο και τι ήξερε ο πρωθυπουργός. Κανονικά, “ο ίδιος ο Τσίπρας θα έπρεπε να θέλει τη διερεύνηση”, παρατήρησε. 

  Σε σχέση με τον προσανατολισμό του κόμματός του είπε ότι θα ακολουθήσει “συνειδητή στροφή προς το Κέντρο”, εκεί που, όπως είπε “κρίνονται κατ΄εξοχήν οι εκλογές”. Εξήγησε ταυτόχρονα ότι δεν είναι πρώτη προτεραιότητά του να κάνει κινήσεις προσέλκυσης όσων εγκατέλειψαν τη ΝΔ προς τη Χρυσή Αυγή ή τους ΑΝΕΛ, αποκλείοντας, μάλιστα, κατηγορηματικά ότι μπορεί να απευθυνθεί σε στελέχη με τέτοιους προσανατολισμούς. Απέφυγε επίσης να ανοίξει τα χαρτιά του και όταν ρωτήθηκε για στελέχη από τον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, λέγοντας: “Για μένα η διεύρυνση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά”. 

  Ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυστηρός στην κριτική του προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι στην κοινωνία επικρατεί "το αίσθημα της προδοσίας για τα ψέμματα που τους είπε η κυβέρνηση", ενώ αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα υποστήριξε ότι "δεν εκφράζει το νέο, αλλά το πολύ παλαιό". 

  Για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό άσκησε κριτική για υποτίμηση του προβλήματος, αλλά και για τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν και οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να εκπληρωθούν. Σημείωσε ότι ζήτημα αποτροπής στη θάλασσα δεν τίθεται, αλλά θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι δεν μπορεί κανείς να κινείται ανεξέλεγκτα εντός της χώρας. Εμείς πρέπει να ελέγχουμε τα σύνορα αλλά και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες για τη στήριξη της Frontex και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, αλλά και να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να εφαρμόσει όσα έχει συμφωνήσει”, είπε. Για τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ανάφερε ότι “είναι σοβαρός αξιοπρεπής και μου φαίνεται αποτελεσματικός”, ενώ χαρακτήρισε “εφιαλτικό σενάριο” το ενδεχόμενο αναστολής της Σένγκεν ή μεταφοράς των ευρωπαϊκών συνόρων στα σύνορα μας με τα Σκόπια.
  πηγή:protothema.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Κυριάκος Μητσοτάκης: "Δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός, βιάζομαι να αλλάξω τη ΝΔ" Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top