• Latest News

  Το «κουαρτέτο» φεύγει και αφήνει πίσω κόκκινες κάρτες!

  Με την κυβέρνηση να έχει πλέον αναλυτική λίστα με τις απαιτήσεις των δανειστών που εμμέσως πλην σαφώς οδηγούν σε ψαλίδι στις συντάξεις, την χειμερινή έκθεση της Κομισιόν για πρόσθετα μέτρα το 2016-2017 και την δήλωση της Λαγκάρντ πως αν δεν γίνει αρκετά βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, με την... πλάτη στον τοίχο αποχαιρετά σήμερα το κουαρτέτο συνειδητοποιώντας πως θα θυσιαστούν οι συντάξεις για να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση.

  Νέα συνάντηση για τα κόκκινα δάνεια
  Σήμερα «κλειδώνει» η παράταση για όσους δεν ολοκλήρωσαν την αίτηση για το νόμο Κατσέλη, καθώς δανειστές και οικονομικό επιτελείο έχουν νέα συνάντηση μετά τις 11.00 το πρωί, πριν αποχωρήσει το κουαρτέτο από την Αθήνα.

  Σύμφωνα με τις έως τώρα συνομιλίες, το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να δώσει στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που δεν έχουν προλάβει να επικαιροποιήσουν και να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών από τις τράπεζες, παράταση.

  Εξερχόμενος της συνάντησης χθες το βράδυ, ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι η παράταση θα είναι πάνω από 45 μέρες και θα γίνει μέσω υπουργικής απόφασης, ενώ σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που ζήτησαν και οι τράπεζες. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και το ενδεχόμενο η παράταση να δοθεί για τρεις μήνες ή ακόμη και μέχρι την εκδίκαση της εκάστοτε υπόθεσης.

  Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομίας έκανε προ ημερών και ειδική σύσταση για το θέμα στις τράπεζες, απειλώντας μάλιστα με πρόστιμα, καθώς στα μέσα Φεβρουαρίου 2016 λήγει η σχετική προθεσμία. Οπως σχολίασε ο υπουργός, ήδη δύο τράπεζες έχουν ενημερώσει το υπουργείο ότι αδυνατούν να ικανοποιήσουν έγκαιρα τα αιτήματα που τους έχουν τεθεί από του πελάτες τους.

  Εκτός από το συγκεκριμένο θέμα, οι δανειστές και ο κ. Σταθάκης συζητήσαν το θέμα του ανταγωνισμού και των κλειστών επαγγελμάτων, με τους θεσμούς να ζητούν να κλείσουν οι εκκρεμότητες στην υλοποίηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ.

  Βέτο θεσμών στο ασφαλιστικό
  Και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το Λονδίνο κατηγόρησε τους θεσμούς πως δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους στο ασφαλιστικό και δεν δίνουν αντιπροτάσεις και η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για το 2016 και το 2017, πέραν αυτών που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε χθες πως οι δανειστές δεν έχουν ζητήσει ανοικτά την περικοπή συντάξεων και πως οι θέσεις τους «είναι γνωστές».

  Αν και η επίσκεψή τους στην Αθήνα ήταν κυρίως... αναγνωριστική, αφού συζητήθηκαν μόνο τα «μικρά» θέματα», οι δανειστές εξέφρασαν τις ισχυρές ενστάσεις τους για την αύξηση των εισφορών κατά 1,5%, βάζοντας έτσι στο τραπέζι εμμέσως πλην σαφώς τη μείωση επικουρικών συντάξεων.

  Επίσης ζητούν ακόμη μικρότερες κύριες συντάξεις. Θέλουν χαμηλότερα ποσοστών αναπλήρωσης πιέζοντας για μείωση των συντελεστών στα λίγα έτη ασφάλισης , θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη και απονομή της μετά από 20ετή ασφάλιση και όχι 15ετή όπως θέλει η ελληνική πλευρά.

  Ολα δείχνουν πως η μεγάλη μάχη για τις συντάξεις θα διεξαχθεί στον επόμενο, δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων καθώς οι δύο πλευρές άφησαν... ανοικτούς λογαριασμούς σε όλα τα μεγάλα θέματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

  Οπως ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος «προσπαθήσαμε να βγάλουμε από το τραπέζι όλα τα μικρά πράγματα, ώστε, όταν θα λυθούν τα μεγάλα, να είμαστε σε θέση να καταθέσουμε το νομοσχέδιο στη Βουλή», προσθέτωντας ότι «τα μεγάλα θέματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά, για παράδειγμα η εθνική σύνταξη, αν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια. Όλα αυτά τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Δεν έχουν κλείσει».
  πηγή:thetoc.gr

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Το «κουαρτέτο» φεύγει και αφήνει πίσω κόκκινες κάρτες! Rating: 5 Reviewed By: yiotatse
  Scroll to Top